От х:

Днес в x:

Техникум за отглеждане на хубавици/ТОХ/, най-активни в изследване за СПИН

Хюлия се подложи без притеснение на теста

Учениците от професионалната гимназия по туризъм, бившият ТОХ, бяха най-активни в днешното безплатно и анонимно изследване за СПИН, в изнесен кабинет на Здравната инспекция в хасковските ученически общежития. Колоната от деца се бяха подредили на втория етаж в блок номер №1 на общежитията и бяха предимно от женски пол. Почти всички бяха от ТОХ-а, така наречения техникум за отглеждане на хубавици, по остроумното определение на минаващ от там мераклия.

Пълнолетни и не съвсем ученички, нямаха притеснения от миниатюрното бодване на пръстчето. Повече се опасяваха от камерите и фотоапаратите. Макар че повечето отказаха да бъдат снимани, охотно обясниха мотивите си: „Правим това за профилактика, не че сме притеснени от нещо“. Децата обаче запомнили от лекции на лекари и здравни инспектори, че татуировки и пиърсинг, създават риск от заразяване по кръвен път. А почти всяко от децата имаше или татус или обичка, някои и двете. 16-годишният Светлозар от хасковската гимназия по Механо и електротехника например, дошъл да се изследва, защото по негови наблюдения, не му сменили иглите при поставяне на татуировка. Заради обичка на носа, на изследването се подложи и 17-годишната Хюлия от Тох-а. Интересното е, че децата не бяха притеснени от най-честия способ за разпространение на СПИН-по полов път. Някои заявиха че още не практикуват секс, а други открито признаха, че използват презервативи и внимателно подбират партньорите си. Притеснявало ги това, което може да стане, без те да са виновни.

Поне статистически, опасенията на хасковлии са напразни обясниха от Регионалната здравна инспекция. За цялата минала година, новорегистрираните серопозитивни в областта са едва 3-ма. От 2200 пък които са се изследвали в постоянният кабинет, в сградата на РЗИ, няма нито един положителен случай.

Днешното изследване се провеждаше с изключително точния и бърз тест Insti. Той изисква кръв взет от безименния пръст и дава резултат след 5 минути. Възможността за фалшив резултат е под 1 %. По често срещано е друго заблуда-при наскоро прекарано или прекарвано в момента автоимунно заболяване или заразяване с паразит, тестът отчита наличието на анти тела. В такъв случай се взимат две серумни проби/кръв от вената/ и се изпращат в националната потвърдителна лаборатория в София. Където обикновено разсейват съмненията, поне що се отнася до Хасково.

1486 са регистрираните серопозитивни в България. От началото на 2012-та година към тях се добавят още 13 души. Любопитното е че средната възраст на новозаразените мъже е 34 години. Още по изненадваща е средната възраст при новозаразените жени-44 години.

Така наречения Синдром на придобита имунна недостатъчност /СПИН/ е наречен бичът на 20-ти век. Няма открито окончателно лечение за болестта, която унищожава имунната система на организма и го прави открит за всякакви болести. Единственото предимство на СПИН/доколкото може да се говори за предимство/ е трудното предаване на болестта-само по кръвен път, по полов път и от майка на дете.

Г.Христов

Заради съмнения от замърсени игли, на теста се подложи и Светлозар
Тестът изисква вземане на кръв от пръста
Не реактивът му трябва 5 минути за да отчете резултата
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини