От х:

Днес в x:

Траките са имали система, известяваща за бедствия?

"Долапчета" от с.Буково

Интересна хипотеза е изградил любителят-траколог Костадин Димов за използваната от траките система за предупреждение от наводнение.

Всичко започва от форум, в който обменят мнения хора, интересуващи се от загадките на траките.

Там където свършват тракийските могили, от източните Родопи, през Босфора и надолу в Азия в скалите са издълбани ниши. Едно от предположенията за тяхното използване е свързано с погребални ритуали. Но дали все пак това не са били древни „пощенски кутии“, издълбани нависоко, за да не бъдат достигнати от животни? Или са имали друго предназначение? Много археолози се надяват все пак да намерят нещо в тези „долапчета“ както ги наричат хората от с. Буково. Но дори и да е имало, то е било органично и отдавна се е разложило.

Костадин Димов изгражда хипотезата си а база разказа на Филип Апостолов. В него авторът разкрива първообраза на нишите:

“Естествено е на небето : ))) - като всичко, което е било водещо за действията им и разбиранията по онези времена.“ Той забелязва трапец, обърнат с голямата си основа към изгрева на слънцето. Изненадата е, че три от върховете му са звезди от съзвездието Лъв- Алгиеба, Регулус и Денебола. Но четвъртият връх е планета. И не е постоянно там. Филип Апостолов установява, че последователно в годините през долната лява точка на трапеца преминават ВСИЧКИ външни планети от нашата Слънчева система. Според него това е забелязано от хората, които са наблюдавали небето в продължение на хиляди години, а той е имал невероятния късмет да хване такова разположение, което да забележи. От справка установява, че ново такова съвпадение ще има на 07.01.12 година…

До тук добре. Но защо все пак древните са изобразявали тази геометрична фигура? Искали ли са да ни подскажат нещо? Тогава идва ред на …това:

За да проверя теорията на Филип– разказва Костадин Димов, си свалих безплатния планетариум Asynx_Planetarium_2.61_(kaldata.com), въведох набързо град Казанлък (където живее) и нагласих календара на "Ново такова съвпадение ще има на 07.01.12 година“. Тогава лява долна точка от трапеца ще бъде Марс. Записах изображението и ето (фигура 1): с червен контур е маркиран трапеца обхващаш Марс и звездите Алгиеба, Регулус и Денебола от съзвездието Лъв.Понеже по телевизията съобщаваха, как бедствията затварят пътища и потапят лодки, реших да проверя-Знаели ли са траките кога ще има бедствия?Превъртях календара и за мое учудване Марс си остана там до 10-ти февруари.Междувременно бях мярнал, че „Когато ... Марс е в 10-ти дом на Лъва - може би нашия случай ... , не очаквайте нищо хубаво от Богинята майка природа“.Дали съм прав могат да кажат астролозите и астрономите. А дали ние сме разгадали поне малко от мъдростта на прадедите ни, ще разбрем на 25-ти ноември 2013 година, когато Марс е отново в краката на Лъва.

В разказа на Филип е споделено и: "...През 1979 г почти едновременно, с разлика от десетки дни там са били три планети - Сатурн, Марс и Юпитер..."; и Димов открива следния бюлетин:

"...През последните 20 години има много случаи на виелици с голяма интензивност, когато е било обявявано бедствено положение. На 19 януари 1979 година движението по пътищата е било почти изцяло парализирано поради дебелите снежни преспи..."

Междувременно стана ясно, че такъв трапец е имало на 14.12.1996г – наводнението в Златоград. Във върха му е била планетата Марс. Потвърдено е наводнение и през 1956г. За това Костадин Димов призовава ако някой си спомня за тежка метео ситуация в Източните Родопи, нека пише, за да провери. Там основно древните са маркирали своите познания, дялайки по високите скали трапецовидните скални ниши. Освен това е валиден периодът от октомври до февруари.

Други дати, за които може да се направят проверки са:25.10.2010 Сатурн, 9.1.2009 Сатурн, 20.1.2004 Юпитер, 23.10.2000 Марс, 15.11.1998 Марс, 14.12.1996 Марс, 17.10.1985 Марс, 7.11.1983 Марс

А защо днес публикуваме тази хипотеза? Днес е 10.02.2012, а това според предположението на Димов означава, че вече сме извън опасност от нови катаклизми. И все пак - язовирите са човешка направия, може и да не се подчиняват на небесните закони.

Parvomai.net

фигура 1

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини