От х:

Днес в x:

Ще имаме нов ГКПП по границата с Гърция

Новият пункт в района на Маказа ще бъде шести между двете страни, чиято обща граница е дълга 493 км

Гърция и България ще открият в скоро време шести ГКПП между двете страни, обявиха днес в Атина гръцкият външен министър Ставрос Димас и българският му колега Николай Младенов.

Ние ще открием в следващите месеци ГКПП в Комотини (Гюмюрджина), в района на Маказа, в Североизточна Гърция, посочи Димас след среща с Младенов.

Това ще бъде шести ГКПП между двете страни, като петият бе открит миналата година.

За повече от 10 години хиляди българи емигрираха в Гърция, за да намерят там работа, коментира АФП.

Българският външен министър приветства "приятелските отношения между двете страни и доброто ниво на сътрудничество".

Той като припомни, че България и Гърция направиха всичко възможно "през последните двадесет години, за да премахнат всичко, което оставаше от епохата на желязната завеса".

След официалното влизане на България в ЕС през 2007 г. отношенията между двете страни са все по-тесни, особено сътрудничеството им на ниво пътни и енергийни инфраструктури, подчерта Младенов.

На въпрос за отказа на България в началото на декември от руско-българо-гръцкия проект за петролопровод "Бургас-Александруполис" между Черно море и Егейско море, Димас заяви, че дискусията по този въпрос ще се води в приятелска атмосфера.

Освен това Младенов увери, че България подкрепя усилията на Гърция за преодоляване на кризата, засегнала страната от две години.

На въпрос за положението на гръцките банки, които са много активни в България, Димас подчерта, че те са стабилни, имайки предвид европейското споразумение, прието през октомври.

Гръцките банки ще бъдат още по-силни след сключването на споразумение за отписване на част от гръцкия дълг, което е в процес на обсъждане, каза Димас.

Източник: www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини