От х:

Днес в x:

Внасяли опасния силикон и в България

Френската компания Poly Implant Prothese (PIP) е продавала от опасните импланти за гърди и в България. Това  става ясно от публикуваните документи на фирмата, пише в. "Дума". Скандалът с гръдните импланти на компанията, която бе затворена през 2010 г., заплашва да засегне близо 300 000 жени по целия свят.
Фирмата е използвала некачествен, по-евтин гел за имплантите, 10 пъти по-евтин от стандартния, което увеличава риска от скъсване на обвивката на протезата, а това може да причини възпаление на околните тъкани.

Около 3600 жени у нас са в риск от увреждане заради имплантите, стана ясно още през 2010 г.. 

Скандалът се разгоря този месец, след като френските власти призоваха жените да премахнат имплантите. Париж дори обсъжда държавата да финансира операциите по премахване на силиконовите бюстове. По-късно подобни призиви отправиха Германия, Белгия и други страни в ЕС.

По неофициални данни десетки хиляди жени в над 65 страни, главно от Южна Америка и Западна Европа, са получили импланти, произведени от PIP. 
Сред страните, които са купували импланти от PIP в Източна Европа, са България, Унгария, Русия, Беларус, Полша, Чехия.

Потенциално опасни силиконови импланти на затворената вече френска компания са били продадени на около 1000 холандки под различно име.
Фирма в Холандия е закупила от имплантите, произведени от PIP, с променената марка "М-импланти", съобщи междувременно служителка на холандските здравни власти, цитирана от "Ройтерс" и БТА.

Засега не е установена категорична връзка с ракови заболявания у жени, използвали некачествените импланти на PIP, твърдат обаче британски специалисти.
Годишно френската компания е произвеждала по 100 000 силиконови протези в продължение на две десетилетия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини