От х:

Днес в x:

Вярваме на лекарите, в здравеопазването не. Преглед на националния печат

„24 часа": Сметките за парно през ноември - като за януари

Голямата изненада на декември се оказваха ноемврийските сметки за парно. Защото сградите глътнали топлина като при сибирски студове. И са измерими с тези, които са получени през януари, когато бе далеч по-студено.

Поради това в. "24 часа" направи експеримент. Въведохме за проверка в сайта на софийската топлофикация произволни абонатни номера. Проверихме 106 апартамента в различни краища на София.

Собствениците на жилище през миналия отоплителен сезон са имали най-висока сметка през януари - 203,05 лв. А сега само за ноември дължат 194,13 лв.

Апартаментите около това жилище имат сметки за ноември от 256,49 до 179,55 лв. Тези клиенти на парното нямат задължения отпреди.

 

„24 часа": 75% от българите искат спешна здравна реформа

Народът вярва на лекарите, но не вярва на системата в здравеопазването. 75% от българите искат тя да бъде реформирана, и то веднага. Само 25% от анкетираните предпочитат здравноосигурителната система в сегашния й вид.

Това показват данните от проведени изследвания от институт "Отворено общество" - София, в рамките на изминаващата година. Над 60% от запитаните смятат, че ги обслужват по-добре, когато платят сами, отколкото, когато е платено от здравната каса.

Недоволство от системата има и сред здравните специалисти. Близо една четвърт от медиците са обмисляли или планират да напуснат системата, за да работят в чужбина. А всеки втори от тях има очакване за месечен доход до 2500 евро.

 

„Труд": ДПС чака кабинет на националното спасение

"Още догодина ще бъде неизбежно сформирането на кабинет на националното спасение, тъй като кризата налага толерантността да стане водещ принцип на правене на политика." С тези думи зам.-председателят на ДПС Лютви Местан се обърна към стотиците хора, струпали се около Тюркян чешма в село Могиляне, Кърджалийско. Там при минус 6 градуса се състоя традиционният възпоменателен митинг в памет на жертвите на т. нар. възродителен процес. Стотици хора се събраха пред чешмата паметник на застреляното на 26 декември 1984 г. 18-месечно момиченце Тюркян.

„Труд": 754 души потрошени в София

754 пострадали с потрошени ръце и крака, с порезни рани или изкълчвания минаха през 108-и травматологичен кабинет на "Пирогов" за четири денонощия - от 8 ч в четвъртък до 8 ч в понеделник. Това съобщи пред "Труд" дежурният д-р Иван Йончев от Първа травматология на института за спешна помощ. И добави: "Млади, стари, деца - всякакви идват за помощ. Най-много са потрошилите се по заледени тротоари и по улиците."

Оказа се обаче, че за Столичния инспекторат такъв проблем няма. Шефката му инж. Веска Георгиева съобщи пред "Труд", че няма наложени глоби на собственици на сгради за непочистени от сняг и лед тротоари през почивните дни. Георгиева отсече, че тротоарите са в добро състояние, а снегът в София не бил много.

 

„Стандарт": До 2013 г. свалят ДДС

България може да се превърне в истински данъчен рай. Правителството вероятно ще намали ДДС с около процент до 2013 г. Това каза пред "Стандарт" финансовият министър Симеон Дянков. Едва ли ще успеем да намалим ставката до 18%. По-малка стъпка обаче е вероятна, заяви министърът. Правителството ще прибегне до новия налог без предупреждение. Целта е да не се свие потреблението в изчакване на понижения ДДС. Управляващите подготвят и проект за създаване на данъчна полиция. Тя ще следи за измамите с ДДС и за укритите доходи. Така от 2013 г. дознатели в НАП ще могат да извършват свои разследвания, да събират доказателства и дори да арестуват. Ако данъчните ченгета се справят добре, правомощията им ще бъдат увеличени, каза още Дянков.

„Стандарт": 20% от строителите са в сивия сектор

15-20% от строителните компании работят в сивия сектор, сочат данните на Камарата на строителите в България. Това не са водещи фирми, а предимно случайни играчи, попаднали в този бизнес при големия подем на бранша, обясниха от структурата. Такива фирми се заличават от регистъра, заяви изпълнителният директор на камарата Иван Бойков. Въпреки твърденията на стопанската камара, че близо 40% от сектора е сив, на това противоречи анализ на бранша, направен на базата на статистиката на НАП, НСИ, МВР и прокуратура, с които строителната камара си партнира. За да се сведат черните овце в бранша до минимум, от камарата са категорични, че няма да прощават творчества в тръжните проекти.

 

„Монитор": БГ доматите и зелките отиват в историята

Родните домати и зелки са на път да отидат в историята заради промените в климата. Ако не се научим да напояваме ниви и градини, и последните БГ зеленчуци скоро ще изчезнат от трапезата ни, предупреждават учените от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН, които изследват процесите на глобалното затопляне. Само преди седмица еколозите признаха, че вместо с очакваните 2 градуса до 2020 г. температурата ще се вдигне почти двойно ­ с 4 градуса. Перспективни за страната са сухоустойчивите видове като етеричномаслените култури..

„Монитор": Държавата затяга контрола над водите

Държавата ще затегне контрола над използването на водните ресурси, обяви екоминистърката Нона Караджова. Това означава, че ще се следи по-изкъсо както собствеността върху различните водни съоръжения, така и начинът, по който се потребяват водите. Още през януари водната стратегия на България ще бъде внесена за разглеждане в Съвета за развитие към Министерския съвет, обяви още министър Караджова пред БТА.

„Монитор": Глоби за работодатели, ако забравят заплатите

Държавата да има правомощия да санкционира работодатели, които не дават заплати. Такова изменение в трудовото законодателство поиска вчера премиерът Бойко Борисов след коледен турнир на футболните ветерани, при който неговият отбор „Витоша" - Бистрица, спечели надпреварата с победа от 4:2 над ветераните на ЦСКА.

„Сега": Брюксел ни дава 6 месеца за пълна образователна реформа

Европейската комисия отправи сериозни критики за липсата на реформи в областта на образованието и за първи път постави конкретни срокове, в които трябва да бъде приета законодателната рамка за тях. До средата на 2012 г. България трябва да разполага с два закона - за предучилищното и училищното образование и за висшето образование. Това е една от препоръките в доклад на ЕК за постигането на целите, заложени в стратегическата рамка за европейско сътрудничество в образованието.

„Дума": Русия подготвя сметката за България

Енергийният министър на Русия Сергей Шматко заяви вчера, че вече се изчисляват разходите по проекта за строителството на петролопровода "Бургас-Александруполис" и той ще ги представи за погасяване на българската страна. Това предаде РИА Новости. Българското правителство обяви този месец, че страната ни прекратява участието си в проекта, и го определи като икономически неизгоден. "Ще бъде направена правна оценка. Ще бъде извършена инвентаризация на разходите, които стопанските субекти са извършили в тази връзка. Без съмнение в съответствие с действащите процедури те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване", подчерта министърът.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини