От х:

Днес в x:

Скандалът за силиконовите гръдни импланти PIP. Съдът потвърди

Съдиите отварят пътя за обезщетение на жертвите.

Апелативният съд на Екс-ан-Прованс потвърди днес решението на Търговския съд в Тулон, който през 2017 г. осъди сертифициращия орган да компенсира 20 000 пациенти от всички националности за фалшифицираните гръдни импланти (процедура TUV2 / TUV3).

Компанията, основана от Жан-Клод Мас, е предлагала на пазара гръдни импланти, пълни с индустриален силикон в продължение на 10 години. Сертификатът, издаден от германската група TUV Rheinland, позволи на PIP да постави маркировката CE върху фалшифицираните продукти и по този начин да ги пусне на пазара по целия свят.

Според Оливие Ометр, адвокатът на PIPA, който още през 2010 г. потърси отговорността на T?V и който инициира производството, довело до днешното решение, "това решение окончателно отваря пътя към обезщетение за жертвите по целия свят, които все още имат право да действат и могат да се регистрират към PIPA. Това е решителна победа след 10 години съдебна борба в полза на жертвите". Според него "Това решение е в съответствие с всички постановени до момента решения, и по-специално това на Касационния съд", който през 2018 г. отмени решение в полза на сертифициращия орган. "То също така е в съответствие със съдържанието на делото, което с годините става все по-осъдително за сертифициращия орган" (вижте пълното ни резюме тук).

Според адвоката тази нова присъда е "продължаващо свидетелство за погрешната съдебна стратегия на TUV, която по същество се основава на отказ, укриване на документи и сплашване на жертвите, и която се оказа пълен провал".

Изглежда най-накрая е дошло времето за обезщетение на пациентите. На първа инстанция съдът назначи експертиза за 20 000 жени, участващи в производството. Сега тази работа трябва да се ускори и се очаква първите окончателни компенсации да бъдат присъдени в рамките на годината.

Експертите вече са признали за трайно увреждане стреса на всички пациенти с PIP. Те трябва да се справят с тежки последици, които се влошават с времето (разкъсване на имплантите при поне половината от тях, възпаление на лимфните възли поради изтичане на силикон за една трета от тях и др.) Сумите би трябвало да достигнат няколко десетки хиляди евро.

Съответно сумите, поискани от Оливие Ометр за първата група пациенти, варират от 20 000 до 70 000 евро, "обективна и реалистична прогноза за обезщетение, тъй като се основава на работата на експерти и на нашия опит, придобит в продължение на повече от десетилетие", уточнява юристът.

Според г-н Ометр, "стратегията на TUV, която е мудна и презрителна към жертвите, ще доведе до увеличаване размера на обезщетението предвид влошаване на щетите с течение на времето. TUV ще трябва да поеме отговорност за избора си" и "сметката ще бъде голяма и тежка" за германския гигант, който упорито отказваше да пристъпи към решение по договаряне.

Асоциацията PIPA току-що пусна онлайн инструмент, който позволява на всяка жертва сама да прецени обезщетението, което ще може да получи. Инструментът е изготвен, като се вземат предвид принципите за оценка, приети от правните експерти, и се основава на съдебната практика на номенклатурата Dintilhac, използвана от повечето френски съдилища за оценка на телесна повреда.

Този калкулатор е достъпен за всички тук.

Трябва да се отбележи, че могат да се добавят нови щети на по-късен етап. Изглежда наистина е дошло времето да се проведе епидемиологично проучване върху пациентите с PIP. То може да разкрие последици, които до момента са сведени до минимум. Поразително е например да се отбележи високата честота на аутистични разстройства при деца, които са били кърмени със силикон сертифициран от TUV.

Във всеки случай е вероятно производството по обезщетение да продължи няколко години.

Давностните срокове за нараняване са 10 години от края на страданието. Следователно пациентите, които досега не са кандидатствали за обезщетение, все още попадат в рамките на този срок. За Оливие Ометр "времето на колебанията и изчакването е приключило, жертвите вече трябва да се присъединят към текущото производство без да се бавят, преди да е станало късно. Нашите екипи са готови и мобилизирани да им помогнат да получат обезщетение".

Тези, които желаят да го направят, могат да се присъединят към процедурата TUV 5, която вече е в ход. Това, което трябва да направят, е да се регистрират на интернет страницата на PIPA преди 31-ви март 2021 г.:
https://pipaworld.com/bg/pip-implants-compensation/

Относно PIPA:
PIPA е дигитална платформа, създадена да улесни обработването на исковете за обезщетение на жертвите и е подкрепена от международна мрежа от адвокати-партньори, специализирани в съдебни спорове, които са първите инициирали съдебни процедури във Франция с цел обезщетение за жертвите на имплантите PIP.
От 2010 г. тази работна група представлява и защитава повече от 20 000 пациентки имплантирани с PIP на всичките 5 континента и осигури издаването на съдебна заповед за TUV RHEINLAND да изплати рекордно по размер първоначално обезщетение от близо 60 милиона евро.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини