От х:

Днес в x:

Най-големите хакерски издънки на десетилетието

През тази година всички станахме свидетели на безпрецедентно активизиране на хакерите в глобален мащаб. Развитието на тази тенденция доведе до сериозни финансови загуби и кражба на лични данни на много влиятелни и богати международни компании. В същото време наличието на няколко групировки, които непрестанно търсят начин за изява изправи нащрек целият технологичен сектор, тъй като организации като Anonymous и LulzSec показаха, че могат да причинят проблеми на всеки, който привлече вниманието им.

Въпреки това не всички хакери разполагат със солидни интелектуални способности, които ги доближават до определението “гении”, тъй като мнозина от тях допускат смущаващи грешки в своята дейност. Карайки по този начин анализаторите да избухват в смях, когато получат информация за поредният неупешен опит на киберпрестъпниците. Ще ви представим списък с най-абсурдните опити за хакерска атака на десетилието, информира readwriteweb.

Чуждите е-mail адреси може да се окажат по-опасни, отколкото си мислите

През 2010г. американката Кели Осбърн с неохота разбира, че e-mail акаунта и е станал обект на хакерска атака. Докато търси решение на неприятната ситуация тя установява, че киберпрестъпника е разгледал не само цялата и кореспонденция, но и е препратил част от съобщенията към своят истински личен e-mail. Разбира се това се оказва напълно достатъчно за Кели Осбърн да установи самоличността на хакера и да сезира органите на реда за действията му.

Единствено името ви може да ви издаде

Самопровъзгласилият се за хактивист Шахий Mирза заедно с няколко свои съмишленици успяват да проникнат в уеб сайта на военното министерство на Бангладеш и да си осигурят достъп до цялата информация в него. На страницата те публикуват съобщение, в което защитават хакерите по цял свят, обвинявайки правителството, че няма никаква представа от киберсигурност. Въпреки, претенциите за гениалност на посланието, 21-годишният Мирза доволен от успеха си публикува в допълнение и банера “HACKED BY SHAHEE_MIRZA”. В момента той е официално обвинен от правителството за своите действия и може да получи до 10 г. затвор.

Не разкривайте самоличността си, тъй като може да ви заловят

Хакерът Сами Камкар придоби популярност с разпространението на вируса Samy Worm, който през 2006г. бе причината за инфектирането на над 1 млн. потребителски акаунта в MySpace. Aтаката се допълва и от публикуването на “Samy is my hero” съобщение към всеки един от компрометираните профили. Замъглен от егото си, обаче Камкар впоследствие се хвали за своят подвиг в хакерски блог, където за негово съжаление той публикува и снимка към постинга си. На нея органите на реда виждат не само как изглежда той, но и регистрационнен номер на заден план, което е повече от достатъчно злощастният хакер да бъде заловен.

Никога не използвайте камерата на откраднатият от вас смартфон

Докато се разхожда спокойно по улиците на Ню Йорк, 20-годишната Саяка Фудука разбира, че някой е откраднал нейният iPhone. Крадецът Дакуан Матис проявява остроумие, след като наслаждавайки се на смартфона снима себе си и впоследствие изпраща изображениято до e-mail адреса си. На него той е облечен със същите дрехи, с които е откраднал устройството, и когато Фудука заедно с полицията проследяват iPhone-a, както и електронната поща на Матис, те не срещат никакви затруднения с идентифицирането на престъпника.

Не разкривате истинският си e-mail адрес

Всички анализатори са категорични, че Едуард Мандру е изключително интелигентен и опитен хакер, особено след като през 2006г. прониква в компютърната система на американското министерство на обраната. Като огромно внимание привлича и факта, че до този момент никой не е успял да пробие защитата на сайта. Интензивната работа на органите на реда е достатъчна само за откриване на e-mail акаунта на Мандру, “wolfenstein_ingrid@yahoo.com”. Toва остава единствената следа за хакера до 2009г., когато той използва същият адрес, за да кандидатства за работа в няколко компании. Документите попадат безпроблемно в полицията и довеждат до бързото му заляване, което го нарежда на челно място в тази класация.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини