От х:

Днес в x:

Бащата на iTunes вероятно поема създаването на Apple-телевизор

В биографията на Стив Джобс се споменава за разработването на телевизор на Apple. Компанията обаче още не е потвърдила официално подобно намерение.

След като като предефинираха концепцията за смартфон (с пускането на iPhone) и наложиха таблета като масов потребителски продукт (с iPad), сега Apple се опитва да промени и начина, по който функционира телевизията. Доскоро компанията наричаше своя проект Apple TV "просто хоби". Става дума за приставка към телевизора, която дава достъп до интернет съдържанието на iTunes.

В момента обаче това е на път да се промени и инициативата може би ще навлезе в по-сериозна фаза. От известно време анализаторите спекулират, че Apple ще предприеме по-смела стъпка като представи собствена концепция за телевизор, който евентуално да промени бизнес модела на този пазар. През последните месеци различни източници започват да дават индикации, че подобен ход вече се обмисля от компанията от Купертино.

Според информация на информационната агенция "Блумбърг" технологичният гигант е назначил един от водещите софтуерни разработчици на iTunes Джеф Робин да ръководи проекта по създаване на Apple-телевизор. Робин е сред хората, които са били движещите сили при създаването на музикалния плеър iPod и интернет магазина iTunes. От Apple отказват да коментират дали всичко това е истина или само спекулация.

Идеята за собствен телевизор все още не е потвърдена официално, като се изключат препратките в биографичната книга на починалия в началото на октомври съосновател на Apple Стив Джобс. Малко преди смъртта си той споделя пред автора Уолтър Исаксон, че "най-накрая е открил" как точно да изгради интегриран с интернет телевизор, който да разполага с лесен интерфейс и да може да синхронизира съдържанието си с останалите продукти на Apple по безжичен път.

По думите на Джийн Мънстър, анализатор в Piper Jaffray Cos, технологичният гигант разполага с прототип на телевизор и може да пусне подобен продукт в продажба или през следващата година или през 2013 г. Той базира тази информация на свои вътрешни контакти сред основните азиатски доставчици на части за Apple. Според Мънстър, компанията от Купертино също така инвестира в производствени мощности, необходими за създаването на подобен продукт, и осигурява договори за доставки на LCD екрани.

Една от идеите на новия телевизор е да даде повече гъвкавост на потребителите при избора им кое шоу, сериал или филм да гледат. Така те няма да бъдат зависими от различните кабелни и сателитни оператори. Засега обаче Apple не успяват да постигнат компромис с производителите на филми и шоу програми, как да бъдат уредени правата за пускането им в интернет. За да бъде успешен проектът, компанията трябва да осигури голямо разнообразие от съдържание. Това беше сред ключовите условия при успеха на iTunes и AppStore за мобилните устройства на Apple.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини