От х:

Днес в x:

684 000 работещи бедни, 28% - под границата на бедност

От КНСБ представиха резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот през месец юни.

„Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство в края на юни достигна 528,14 лева," съобщи шефът на синдиката и поясни, че това означава, че общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2113 лева, за да се храни съобразно нормите за калорийно съдържание на храните и да поддържа разходите си за дома, да се облича, образова и почива спрямо българските стандарти.

През юни издръжката на живот е скочила с 6.8% спрямо март тази година.

Според КНСБ се очертава относително задържане на ценовите равнища, което обаче е характерно за второто тримесечие през последните години. Това се дължи на сезонния спад в цените на някои храни и особено на пресните зеленчуци.

Най-ярко изразен е сезонният спад при зеленчуците с 14.7%. Като сезонен може да се определи и спадът в цената на яйцата - с 8.3%. „В годишен план обаче спрямо аналогичния месец на предходната година те са поскъпнали с 4.8%", поясни Пламен Димитров.

Според данните в групата на хляба и зърнените храни през второто тримесечие на годината се очертава тенденцията на плавно повишение на цените. С 1.1% са поскъпнали месото и местните продукти. Регистрирано е повишение в групата „риба и рибни продукти" с 2.1%, като спрямо същия период за 2010 година има поскъпване с 9.1%.

В групата на млякото и млечните продукти има умерено повишение от 0.8%, докато на годишна база нарастването е с 16.4%.

Най-висок ръст на цените през второто тримесечие е отчетено в групата „Захар, мед, захарни и шоколадови изделия" - средно с 5%.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оценяване е 198.48 лева на едно лице, което показва спад с 0.3% спрямо март тази година и увеличение със 7.2% спрямо юни 2010 година.

България има една от високите инфлации в ЕС, информира още Димитров. По думите му инфлацията през юни в ЕС е 3.1%, а в България е 3.5%. по-висока е в Румъния - 8%, Естония - 4.9%. най-ниска е инфлацията в Швеция - 1.5%, Словения - 1.6%, Чехия 1.9%.

На пазара на труда продължава да има стагнация, констатира шефът на КНСБ, добавяйки че 684 хиляди са т.нар. работещи бедни. Според проучването на синдикатите под границата на бедност са 28% от домакинствата в страната, като спрямо предходното тримесечие има ръст от 1%.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини