От х:

Днес в x:

Регистрацията на Кунева пропада

Президентската кандидатура на Меглена Кунева пропада заради противоречие с конституцията, разкриха източници от парламента, ЦИК и Конституционния съд, пише Монитор.

Проблемът е, че бившата комисарка не отговаря на конституционното условие „да е живяла през последните 5 години на територията на страната”.

Според юристи, близки до КС, престоят в Еврокомисията в периода 2007-2009 г. не може да се приеме за приравнен на дипломатите и съответно да се счита, че тя е била командирована от България и не губи право за регистрация.

Юристите поясниха, че еврокомисарите нямат този статут, защото са на договор в Брюксел и представляват всички граждани на ЕС, а не България като страна.

Помолени за коментар, от ЦИК обясниха, че те не могат да се произнесат по казуса, а цялата отговорност пада върху кандидата. Той подписва декларация, че отговаря на конституционните условия.

Регистрацията на Кунева може да бъде оспорена от друг кандидат пред Върховния административен съд, но магистратите от ВАС нямат правомощия да тълкуват конституцията. Такова имат само в КС, които обаче могат да се произнесат чак след края на изборите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини