От х:

Днес в x:

Нито един помак в Хасково, само 4.5% роми

Шефът на регионалната статистика Наско Нанев даде оптимистични данни за българите в региона

„Има лъжи, големи лъжи, има и статистика“ Ото фон Бисмарк, Бенджамин Дизраели*

 Нито един в хасковско не се е самоопределил като помак. Само 4.5 % са ромите в града. Това са данни от етническата и религиозна карта на областта, изготвена в следствие на националното преброяване през февруари. Резултатите са окончателни.

Обясняването на тези аномалии за средностатистическият хасковлия, са в незадължителният характер на въпросите за етническа и религиозна принадлежност. 19 хиляди не са се самоопределили като етнос. Само 80 % от всички 246 хиляди жители на областта, са се самоопределили религиозно.

Всеки 5-ти жител на Хасково изповядва исляма, показва още етническата карта. В бройката влизат не само етническите турци, а и много роми от "Република", които се самоопределят и като турци и като мюсюлмани. Което пък намалява техният статистически им брой. Разнородната етническа картинка, отпраща областният град назад в класацията за най-българските градове в областта. Тя се води от Димитровград, където 90.8 % са се самоопределили като Българи. Втори е Тополовград с 90.3%, трети е Свиленград с 89.9%.

За десет години областта се е стопила с 31 хиляди души-277 478/на 246 238. Като относителен дял, най-много е намалял българският етнос.

В сравнение с предишното обявяване на резултатите през март, сега се появиха допълнително около 5 хиляди души. Това били непреброени студенти, които сега се отчитали по нова методика.

Г.Христов

*Титаните политици на 19-ти век "спорят" за авторство на фразата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини