От х:

Днес в x:

Страсбург ни осъди за дискриминация

България бе наказана вчера от съда в Страсбург да плати по 2000 евро на двама руснаци, живеещи постоянно в България, защото ги е изнудвала за пари, когато предстояло да завършат средно образование у нас. Родените през 1986 и 1988 г. в бившия съветски Казахстан Анатолий и Виталий Пономарьови доказаха, че е било нарушено правото им на безплатно образование, когато държавата, която ги е приютила още през 1994 г., е поискала от единия 800 евро, а от другия 2600 евро, за да им издаде дипломи за средно образование, предаде КРОСС.

Двамата се озовали в България, след като майка им, която е рускиня, се развела с баща им руснак и се омъжила повторно за българин, с когото заживяла в Пазарджик. Те израснали сред свои връстници българчета, учели от първи клас сред тях, проговорили перфектно български. Когато наближили пълнолетие, се сблъскали с българската бюрокрация. До този момент държавата не ги тормозела, защото се ползвали от правото си да живеят като непълнолетни с майка си. Но щом навършил 18 години, Анатолий поискал свой документ за постоянно пребиваване и получил отговор, че трябва първо да замине за Русия, да кандидатства за виза, после да се върне и да подаде документи за пребиваване. Семейството било в тежко финансово положение, защото майката била безработна от 1998 г., а съпругът й бил принуден да затвори малкото си интернет кафе, което ги издържало.

Консулската служба на МВнР се смилила и позволила на Анатолий да кандидатства за виза и от България, но въпреки това имигрантските власти върнали молбата му за постоянно пребиваване, защото трябвало да плати такса 1300 лв. Заедно с брат си той се обърнал за помощ към Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания, която е към президентството. Тя обаче преценила, че дългът им е събираем, и ги принудила да вземат по 1400 лв. банков заем, за да ги внесат като държавна такса.

През 2005 г., когато предстояло дипломиране на Анатолий, регионалният инспекторат по образованието в Пазарджик заставил директора на училището да поиска от двамата такса, че са ходили на училище. Иначе да не им издава дипломи. Съгласно Закона за народната просвета от 1991 г. образованието е платено за чужденци, нямащи документ за постоянно пребиваване.

Съдът в Страсбург обаче прецени, че към руснаците е проявена дискриминация, като е нарушено правото им на образование, което е основно човешко право. България ще трябва да им плати и 2000 евро разноски по делото.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини