От х:

Днес в x:

Учени разработиха ключ за изключване и включване на паметта

Американски учени разработиха ключ за изключване и включване на паметта, който помага на лабораторни плъхове да си спомнят поведение, което по-рано са забравили, пише „Сидни Морнинг Хералд”.

С поставянето на електронното изкуствено тяло за първи път изследователи могат да дублират процеса на научаването в мозъка, да възстановяват спомени, които експерименталните плъхове са забравили заради прием на лекарства. Експериментите могат да се окажат надежда за хората, страдащи от деменция.

„Задействайте ключа за включване и плъховете си спомнят, изключете го – и плъховете забравят”, заяви Теодор Бергер, от департамента за биомедицинско инженерство на Университета на Южна Калифорния.

Неговият екип се е фокусирал върху хипокампа, който е част от мозъка, където се изработват спомените. Комуникацията между две части на хипокампа е причина краткотрайната памет да се преобразува в дълга памет.

"При нормалните плъхове устройството всъщност може да усилва паметта", се казва в проучването, което е публикувано в Журнал за неврално инженерство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини