От х:

Днес в x:

Общинари и полиция запечатаха пазар в Асеновград

Община Асеновград иззе принудително и запечата покрития пазар „Асеница". Акцията бе извършена в петък, 10 юни, от общинари и със съдействието на полицията. Като причина от местната управа изтъкнаха изтичането на 10-годишния концесионен договор с фирма "Стренд" и отказът й да освободи доброволно обекта.
Миналата година казусът бе разглеждан на три последователни сесии. Искането на "Стренд" бе за удължаване на концесията с още 10 години. Мнозинството съветници от ГЕРБ обаче бе категорично против това. Решаващият вот и трите пъти бе в ръцете на най-многобройната група група - тази на ДПС, която подкрепи искането. Решението първо бе върнато от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Същото след това стори и областният управител Иван Тотев, който обжалва в Административния съд .
Припомняме, че в края на август 2010 г. съветниците от ГЕРБ излязоха със становище, определящо като нецелесъобразна сделката за продължаване на концесията за покритя пазар. В него се казва: "Добре премълчаваната и прикривана истина за концесията на „Покрит пазар за промишлени и селскостопански стоки „Асеница” или как РМД-то „Донев-Шуманов-Генов” се опитва да направи поредната далавера. Гражданите на община Асеновград много добре си спомнят сагата с концесионирането на една от емблемите на управлението на д-р Шуманов /като разбира се изключим забежките по попфолк диви/- изграденият с помощта на UNDP покрит пазар „Асеница”.
Струващата на местния данъкоплатец инвестиция от 1 083 729, 66 лв. бе дълги години обект на безуспешни опити да заработи според предварително заложените инвестиционни намерения. Най-сетне през заветната 2001 година покритият пазар бе отдаден на концесия за период от 10 години на фирма „СТРЕНД”ООД с месечно концесионно възнаграждение от 2100,50 лв. на месец /без ДДС/. Или за 10 години общината ще получи сумата от 252 000 лв.- концесионно възнаграждение - почти пет пъти по-ниска сума от вложената от общината. Не се предвиждат и инвестиции в обекта.
Интересно е да се знае, че фирмата концесионер е много тясно свързвана с бившия кмет и настоящ общински съветник от СДС д-р Светозар Шуманов. Управител на фирмата е съпругата на местния бизнесмен и първи братовчед на д-р Шуманов – Венцислав Пейчев. Някак си много удобно покритият пазар „Асеница” е работно място на сина на бившия кмет Шуманов – Борис.
Преди около три месеца започна усилена атака по всички линии за удължаване на срока на концесията от 10 на 20 години, без промяна на концесионната вноска.
Д-р Шуманов и компания много драматично преживяха сесията, на която концесията не бе гласувана. Гражданите на община Асеновград, които наблюдаваха директното предаване по ТВ САТ , бяха изумени от безпардонното поведение на д-р Шуманов, но онези, които добре го познават, бяха наясно, че битката тепърва предстои, защото екскметът трудно преживява бизнес загуби.
И битката наистина продължи. И тя се водеше по познатите на всички правила на Шуманов- срещи с несъгласни, убеждаване чрез всички методи, обещания, манипулации- всичко това до заветната дата 28-ми юли, когато 18 общински съветници за първи път подкрепиха удължаването на изключително нецелесъобразната за общината концесия и работиха, вместо в защита на обществения интерес, за лична изгода."
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини