От х:

Днес в x:

КНСБ стартира подписка в защита на основните трудови, социални и синдикални права

Само за час - 250 подписа събра Кампанията на КНСБ в Монтана. Сн.:knsb-bg.org

От 10.06.2011г. в Хасковска област стартира подписка в защита на основните трудови, социални и синдикални права. Както в цяла България КНСБ се обръща към граждани, работници и служители, млади хора да се включат. Кулминацията на Национална кампания  „ПРАВАТА НА ВСЕКИ СА ПРАВА НА ВСИЧКИ” ще бъде в началото на месец септември. Публикуваме без редакторска намеса пълния текст на обръщението на КНСБ:

Уважаеми граждани, работници и служители, млади хора на България,

 

Днес, в условията на криза, трудовите, социалните и синдикалните права на гражданите на България са под натиск. Хората на труда отново са тези, които плащат социалната цена на кризата. Отново за кой ли път ни призовават да стягаме коланите и да се задоволим с най-тънкото парче от пицата. Свидетели сме на масови уволнения, на неизплатени с месеци заработени заплати, на извънреден труд без заплащане, на невнесени осигуровки, на отказ от колективно трудово договаряне, на уволнения поради синдикално членство. Условията на труд продължават да се влошават, а злополуките на работното място със смъртен изход все повече се увеличават. Като аргумент за всичко това и със заплаха за още по- голямо орязване на правата ни работодателите използват кризата. 

Не само работодателите, но и държавата е длъжник на трудовите хора в България по отношение на защитата на основните им трудови, социални и синдикални права, които са част от фундаменталните човешки права и определят параметрите на достойния труд.

КНСБ, вярна на своята мисия, не може да допусне да продължи подкопаването и нарушаването на правата на  тези, които създават националното богатство на страната.

ЗАТОВА:

 

КНСБ отново съсредоточава усилия върху причините, пораждащи условията за  погазване на национални и международни правни норми.

КНСБ възобновява инициативите и предложенията си за  промени  в българското законодателство, гарантиращи  спазването на трудовите, социалните и синдикалните права на българските работници и служители. 

            КНСБ е твърдо убедена, че демократично и правово общество, ОБЩЕСТВО ЗА  ВСИЧКИ, е обществото, в което се уважават ПРАВАТА НА ВСЕКИ.

КНСБ призовава вас - гражданите, работниците и служителите, младите хора на България да осъзнаете собствената си значимост, сила и лична отговорност  и да проявите гражданска и професионална солидарност за ефективно отстояване на своите права и интереси. Солидарността е нашият най-силен ресурс, с който можем да постигнем достойното си място на създатели на благата на обществото, без които не могат нито бизнесът, нито държавата.

Да защитим заедно правата си, като се присъединим към национална подписка в защита на основни човешки и трудови права

Чрез настоящата подписка  КНСБ ще заяви пред  съответните  държавни институции необходимостта от пряка  защита на  нашите социални и трудови права и по-конкретно на:

  • ПРАВОТО НА СИНДИКАЛНО  СДРУЖАВАНЕ

КНСБ настоява да се промени Наказателният кодекс и да се предвидят наказателни норми, охраняващи конституционното право на сдружаване в синдикални организации, така както е защитено правото на сдружаване в политически партии. Само членството в синдикални организации може да гарантира на трудовите хора достоен труд и достойно заплащане.

  • ПРАВОТО НА КОЛЕКТИВНО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ

За КНСБ колективното трудово договаряне е  фундаментално право и основен инструмент за защита правата на работниците и служителите в България. Само чрез него, работниците и служителите могат да постигнат справедливо разпределение на благата от своя труд.  Нужен ни е  осъвременен и ефикасен  регламент,  гарантиращ правото на колективно договаряне за всички работещи, в т.ч. държавните служители  и ясно определящ ролята и отговорностите на Държавата за развитието и прилагането на колективното договаряне.

  • ПРАВОТО НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА

КНСБ  настоява да се гарантира  правото на редовно изплащане на работните заплати. Синдикатът вече внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК), чрез който всеки работник и служител да има право да получи изпълнителен лист, за да получи незабавно  дължимите му възнаграждения или обезщетения, без да води съдебни дела. КНСБ настоява да се внесе допълнение на Наказателния кодекс за криминализиране  деянията на работодателите, които бавят и не изплащат навреме работните заплати.

  • ПРАВОТО НА СТАЧКА

КНСБ иска  да защити и гарантира правото на стачка чрез иницииране на  законодателни промени в Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС), който противоречи на Конституцията, предоставяща правото на стачка на работниците за защита на техните колективни икономически и социални интереси. Искаме кардинален ремонт на съществуващия ЗУКТС или  приемане на изцяло  нов закон, който да гарантира конституционното право на стачка на всички работници и служители, включително и държавните. Към момента, ЗУКТС ограничава  конституционното право чрез уреждане правото на стачка единствено при т.нар. колективни трудови спорове в предприятия. От право на стачка са лишени държавните служители и силно са затруднени работещите в редица сектори на икономиката.

За повече информация заинтересуваните могат да се обърнат към офиса на РС на КНСБ в Хасково и на Общинските координатори по региони.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини