От х:

Днес в x:

Откриха работеща ваксина срещу аналога на ХИВ при маймуните

Нова ваксина успява в голяма степен да предпази макаците от маймунския аналог на HIV вируса (причинител на СПИН при човека) и дава надежди за нови възможности в усилията за създаване на ваксина срещу HIV при хората, съобщиха Би Би Си и БТА, като цитират последни научни резултати.

Според изследователите новият медикамент е защитил 13 от 24-те резус макаци, с които е експериментирано. При 12 от успешните случаи ваксината е била все още ефективна след 1 година.

Учените твърдят, че тяхната работа, публикувана в сп. "Нейчър", може много да помогне в създаването на ваксина срещу HIV/СПИН при хората.

При опитите на 24 здрави резус макаци били приложени генетично модифицирани форми на вируса rhesus cytomegalovirus (CMV). Ваксината е създадена така, че да провокира генерирането на антигени, които да атакуват вируса на имунния дефицит при приматите, маймунския еквивалент на HIV.

Ваксината образува създаването на особен тип кръвни клетки, наречени "Т-клетки на ефекторната памет", които остават активни дълго след като са отблъснали инфекцията, осигурявайки дългосрочна защита. Водещият автор, професор Луис Джей Пикър от Института по ваксините и генната терапия в Орегон, сравни тези клетки с въоръжени войници в готовност. Той уточни, че ваксината почти напълно изличава следите от CMV при маймуните - нещо, което досега не бе постигано с други препарати в историята на този род проучвания.

Запозналите се с работата на екипа външни специалисти като цяло изразиха одобрение от новостта, но бяха изказани и някои опасения относно продължаването на изследователската дейност върху хора. Подчертан бе научният успех, който показва, че SIV може да се унищожи от мощен имунен отговор, но има загриженост за експериментирането с него върху хора. Проблемът е, според проф. Ейндрю Макмайкъл от Оксфорд, че маймунският вирус не е съвсем безвреден за хората и може да причини някои заболявания. "Ако прилагаш на хората нещо, от което не можеш сигурно да ги отървеш при проблем, това е труден за контролиране риск" - каза той. Друг професор, Робин Шетък от "Импириъл колидж" в Лондон, също се съгласи, че безопасността е ключов фактор.

Проф. Пикър отговори на тези съображения, че те се отнасят до бъдещата работа по ваксината, и подчерта, че ранните форми на ваксината срещу едра шарка също са причинявали здравословни проблеми при хората. "Около 99% от африканците и към половината от хората в развитите страни са носители на CMV. Знаем много за него и той е предимно неболестотворен, освен при уязвими групи като бременните жени" - уточни той. Според думите му следваща стъпка в изследванията трябва да бъде създаването на форма на вируса, която да е достатъчно активна, за да предизвика създаването на клетки на ефекторната памет, но да не е в състояние да заразява податливи части от популацията.

Създаването на HIV-ваксина се оказа голямо научно предизвикателство, но има и някои обнадеждаващи резултати. През 2009 година тайландски учени съобщиха за постигане на медикамент, който снижава с близо една трета риска от заразяване с вируса. През миналата година в "New England Journal of Medicine" излезе публикация за лекарство, изпробвано при HIV-позитивни, което предоставя известна защита срещу прихващане на вируса от гейове и бисексуални мъже. Експерименти с препарата "Трувада" сред 2 500 души показват, че рискът от предаване на вируса от мъж на мъж може да бъде намален с 44%.

Все още предстои да се направи големият пробив. Няколко експериментирани обнадеждаващи отначало ваксини не дадоха очаквания ефект.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини