От х:

Днес в x:

Кмет мюсюлманин дарява „Св. Георги” на храм

Новият "Св. Георги"

Кметът на община Стамболово Маджид Мандаджъ показа на религиозните екстремисти, че бог във всички религии е любов и търпимост. Мюсюлманин по религия, той дойде на крака да уважи Гергьовден в село Царева поляна и да присъства на освещаването на параклисът на името на светеца. За да не дойде с празни ръце, Маджит подари скъпа и богато изографисана икона на свети Георги Победоносец. После дръпна реч пред миряните: „Бог е един и на всички езици казва да се обичаме”. Спонтанното слово, далеч от клиширани слова, стопли жителите на Царева Поляна събрали се до един, за да открият храма си.

Параклисът „Св. Георги” е построен до издигнатия през 2006-та година метален православен кръст. 5 години кръстът е стоял самотен, което възмутило кърджалийският строителен предприемач Пантелей Сивков, родом от това село. Бизнесменът отпуснат солидно количество пари за построяване на паралклиса. Пантелей не склони да каже колко пари точно, не искаше дори да се снима. С второто се справихме, но сумата остана тайна.

Огромна заслуга за изграждането на параклиса имат и Мария и Тончо Стоилови. 5-те братя на Тончо уредили и платили закупуването на парцела, преобразуването на земеделската земя и прекарване на партиди за ток и вода. Именно фамилията положили огромен безвъзмезден труд за построяването на свещената обител.

Днес архийерейският наместник Отец Антоний Енев освети параклиса. Семейство Стоилови пък връчиха нотариалния акт на светата православна църква.

Г.Христов

Отец Антоний осветява храма

Дарителят Пантелей Сивков

Царева Поляна се събра пред параклиса
Кметът на Стамболово Маджид Мандаджъ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини