От х:

Днес в x:

10 еврочленки запазват ограниченията за български работници

Десет страни от ЕС ще изчакат до края на преходния период - края на 2013 година, за да отворят напълно пазарите си на труда за българските и румънските граждани.

Това потвърди днес австрийският министър на труда Рудолф Хундщорфер, цитиран от АФП.

В момента българските и румънските граждани имат достъп до трудовия пазар на 15 страни членки - Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

За да получат достъп до трудовите пазари на останалите 10 обаче, българи и румънци трябва да си извадят разрешително за работа. Към този списък влизат Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта.

Договорът за присъединяване, който са подписали най-новите страни членки България и Румъния, влезли в ЕС през 2007 година, предвиждаше ограниченията за свободното движение пред техните граждани да бъдат премахнати на 1 януари 2012 година.

Въпреки това останалите страни от ЕС могат да поискат отсрочка от 2 години, ако смятат, че пазарът им на труда е застрашен.

„Ще изчакаме края на 2013 година, за да отворим трудовия си пазар за България и Румъния. Австрия и Германия не са единствените страни, които искат това. Това е волята на общо десет държави”, заяви Хундщорфер по общественото радио.

Германия и Австрия са последните страни членки на ЕС, които в неделя ще отворят напълно трудовия си пазар за 10-те държави, с изключение на България и Румъния, влезли в съюза през 2004 година. Ограниченията падат за гражданите на Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония.

Гражданите на тези страни, които имат общо около 52 млн. души в трудоспособна възраст, вече няма да се нуждаят от разрешителни, за да започнат работа в Австрия или Германия.

Брюксел очаква отварянето на пазара на труда да доведе до съществено увеличение на имиграцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини