От х:

Днес в x:

Преглед на националния печат

„24 часа": Задържаха шеф на съд в Бургас за сделка с 12 дка в Несебър

Спецполицаи задържаха изненадващо шефа на административния съд в Бургас Атанас Вълков. Арестът е свързан с придобиване на имот от 12 декара в строителните граници на Несебър от роднина на магистрата.

Имотът бил прехвърлен на името на майката на съдия Вълков без знанието на наследници, съобщиха от прокуратурата.

Имало съмнения, че са използвани неистински документи. До редакционното приключване на броя на Вълков не бе повдигнато обвинение. Очаква се това да стане утре, обясниха от прокуратурата.

Вълков е арестуван в момент, в който уговарял да продаде имота за 2 200 000 евро. Името на купувача се пази в тайна. Теренът бил недалече от националната спортна академия, която е между Несебър и Равда.

Късно днес полицаи влезли в административния съд, за да претърсят кабинета на Вълков. Търсели документи.

Акцията е планирана предварително след разработка за сделка с недвижими имоти, не е изключено да са използвани и специални разузнавателни средства. Твърди се, че за терена от 12 дка имало предварителен договор с хора, които твърдели, че не знаят за сделката.

За задържането на съдията били пратени барети от София. Информацията за ареста му бързо се разпространи в Бургас и юридическите среди, но малцина в града знаеха конкретната причина за акцията.

"Случаят е безпрецедентен за региона, а разработката е на Софийска градска прокуратура и ГДБОП, ние само оказваме съдействие", каза за "24 часа" комисар Милен Димитров.

Атанас Вълков е председател на Бургаския административен съд от самото му създаване преди около 3 години. Досега не е имал провинения

 

„24 часа": МВР: Михаил Михов не е починал от насилствена смърт

Михаил Михов не е починал от насилствена смърт, съобщи комисар Николай Николов, директор на Областната дирекция на МВР-София, пред ТВ7.

„Видими следи от насилие по тялото няма", категоричен беше комисар Николов.

Малко по-късно в ефира на Нова тв Николов съобщи, че разследващите работят по всички версии.

"Процесуално-следствените действия, които са проведени по случая със смъртта на Михаил Михов - Бирата, говорят за нещастен случай", каза от своя страна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Министър Цветанов помоли да не се спекулира в публичното пространство с този случай.

Аутопсията на тялото на Михаил Михов е приключила. Резултатите от взетите химически проби за наличие на алкохол, наркотици и други вещества в кръвта, ще бъдат готови най-вероятно до седмица, каза пред БНР завеждащият Центъра по съдебна медицина в Александровската болница Станислав Христов.

От Съдебна медицина до този момент се въздържат от друга информация за резултатите. Според заключението от извършената аутопсия на трупа на Михаил Михов, получено днес в Софийска окръжна прокуратура става дума за „бърза сърдечна смърт, настъпила вследствие на остра коронарна недостатъчност, предизвикана от кръвоизлив под атеросклеротичната плака".

 

„Труд": Пада мораториумът за царските имоти

Да падне мораториумът върху "царските имоти",  предлага отговорният за държавната собственост министър Росен Плевнелиев. На 18 декември 2009 г. депутатите забраниха продажбата, отдаването под наем и други разпореждания с дворците и горите, върнати на Симеон Сакскобургготски, до приемането на специален закон за "царската реституция". 15 месеца по-късно закон няма.

НС наложи мораториум върху разпореждането с пет двореца ("Врана", "Царска Бистрица", "Саръгьол", "Ситняково", къщата в Баня) и 16 хил. дка рилски гори до приемането на специален закон за "царската реституция". Междувременно Симеон Сакскобургготски заведе дело срещу България в Страсбург за нарушено право на собственост - държавата хем му върнала имоти, хем ги е възбранила.

Държавата вече е завела дела пред българския съд за собственост на три от дворците - "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", изтъкна началничката на правната дирекция на ведомството на Плевнелиев Албена Михайлова. Предстояло и внасяне на иск в съда за "Саръгьол".

 

„Труд": Сменят цялото ръководство на Държавен фонд „Земеделие"

Сменя се цялото ръководство на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), съобщи на пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Решението е на Управителния съвет на фонда.

„Промените нямат отношение с разпространените документи от СДС", каза Найденов. Министърът за пореден път заяви, че досегашният директор на фонда Светослав Симеонов не е подписвал такива писма, в деловодството не съществуват такива писма.

Всеки може да напише нещо, да го пусне в пространството. „Пуснаха запис на Менда Стоянова, после се оказа, че го няма", коментира Найденов. „Решението няма нищо общо с писмата, това са фалшификати. Искахме да намерим допълнителната енергия - човекът да не идва от Фонд „Земеделие", защото там е беше заварено тежко наследство", подчерта земеделският министър.

За нов изпълнителен директор е избран Румен Порожанов - досега началник на кабинета на министър Дянков. Назначаването е от премиера, който също е одобрил кандидатурата.

Заместник-директори са Свилен Костов, който досега беше началник на отдел „Директни плащания" в ДФЗ. Той поема ресора на досегашния зам.-директор Мюхеттин Караоглан.

Другият нов зам.-директор е Иван Капитанов, който идва от Министерство на финансите, където до момента е бил директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор". Той поема мястото на Ангел Кинанов.

Третият нов зам.-директор е Свилен Колев, който работи в ДФЗ от 2000 г. и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД и е бил началник на отдел Пазарни механизми. Той поема ресора Програма за развитие на селските райони.

 

„Стандарт": Бентли в катуна

Неграмотен ром се събуди в катуна с "Бентли". Мургавият баровец обаче само ще сънува лимузината, тъй като тя му се води на книга. Това установиха данъчните от София след приключилите 56 ревизии.

Проверени са 22 собственици на яхти и 34 притежатели на луксозни коли. Те, барабар с "късметлията" ром, дължат на хазната 11 млн. лв. налози и осигуровки.

Част от проверяваните се опитали да оправдаят средствата за скъпите покупки със серия дарове в плик от задгранични приятели. Други пък ги доказвали със заеми от починали. В употреба влизали и пари, събрани от сватби, печалби от "Еврофутбол" и др. Наложило се данъчните да ходят от сватбар на сватбар, за да проверяват дали сумата от подаръци отговаря на обявената пред НАП.

„Стандарт": Тайнствена дама за последно при Бирата

Тайнствена дама е посетила стаята на Мишо Бирата във фаталната нощ, съобщи БНТ. По неофициална информация жената е била заснета от охранителните камери в хотела. От държавното обвинение не потвърдиха, но и не отрекоха информацията, че Михов е посетен от жена във фаталната нощ в Правец. Според запознати възможно е мистериозната дама да е от служителките в хотела. Записите от всички 36 охранителни камери вече са иззети и се изследват от органите на досъдебното производство. Източници на "Стандарт" довериха, че варненският бизнесмен е провеждал дискретни срещи в хотела в Правец, където отсядал често при визитите си в София. Срещите обаче били свързани основно с бизнес.

Разследващите работят по всички възможни версии за смъртта на Михов, но избягват да ги коментират. Те проверяват всички разговори, които бизнесменът е водил в последното денонощие от живота си. Проверява се и защо дванадесет часа тялото му е престояло в хотелската стая, без да бъде потърсен от никого. Според запознати с разследването смъртта на Михов е настъпила малко след полунощ, но все още се уточнява точният й час. За кончината на бизнесмена е съобщено едва около 12,30 ч в сряда на телефон 112. Случаят бе оповестен в ранния следобед. Бизнесменът не е починал в съня си, а е бил буден, твърдят източници от разследването. Те уточниха ,че мъртвото тяло на бизнесмена е намерено в стаята, в която работел телевизор, а бизнесменът е бил облечен "като за сън".

 

„Монитор": 3 г. затвор за строшена седалка на стадиона

До 3 години зад решетките ще лежат футболните хулигани, които нарушават забраната да посещават спортни прояви и продължават да вилнеят по стадионите. Това предвиждат окончателните текстове на промените в Наказателния кодекс срещу черното тото и вандалските прояви на спортните запалянковци, съобщи пред „Монитор" шефът на образователната парламентарна комисия Огнян Стоичков. Измененията бяха внесени в деловодството на Народното събрание вчера, като под тях са се подписали депутати от всички парламентарни групи с изключение на социалистите.

Освен законотворците зад въвеждането на страховитите наказания са застанали и представителите на МВР, ВКП, БФС, спортното министерство и комисията по хазарта, които са участвали в работната група по изготвянето на текстовете, уточни Стоичков.

По думите му в момента хулиганите се преследват само по закона за опазване на обществения ред и са застрашени единствено от глоба между 500 и 1000 лв.

 

„Монитор": Всички шефове на фонд „Земеделие" аут

Цялото ръководство на Държавен фонд „Земеделие" ще бъде сменено. Това решение е взел управителният съвет на фонда, съобщи вчера ресорният министър Мирослав Найденов. Рокадите вече били съгласувани с премиера Бойко Борисов и процедурата била задействана. Новият изпълнителен директор ще бъде Румен Порожанов, който досега беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Покана към него за този пост била отправена още предни няколко месеца, но той отказал, посочи Найденов. Досегашният шеф Светослав Симеонов пък ще бъде командирован в Брюксел като земеделски аташе.

„Монитор": Спретнаха нов пуч в „24 часа" и „Труд"

Любомир Павлов и Огнян Донев спретнаха нов преврат на австрийските си съдружници в „24 часа" и „Труд". Двамата са  направили опит напълно да заличат партньорите си  от собствеността на „Медийна група България холдинг".

Това става ясно от документи, депозирани вчера от Павлов в Търговския регистър. Той и Донев са записани като единствени собственици на пресгрупата. Както вече „Монитор" писа,  с тайна сделка в неделя двамата вдигнаха двойно дела си в „Медийна група България холдинг" зад гърба и за сметка на съдружниците си. До миналата седмица групата беше 100% собственост на „БГ принтмедия", 47% от която се държат от Павлов и Донев, а 53% - от регистрираната във Виена фирма „БГ приватинвест". Акционери в нея са Христо Грозев и Карл Хабсбург. С контракта, скалъпен в неделя, обаче Павлов получава 43% от пресгрупата, Донев - 40%, а за „БГ принтмедия" остават 17%. Тъй като българските партньори притежават част от нея, общо дяловете им стават 91%, а за Грозев и Хабсбург остават едва 9 на сто. В понеделник Павлов се пробва да регистрира съмнителната сделка, но в сряда получиха отказ за вписване в Търговския регистър. Причината бяха липсващи документи. Вчера Павлов отново се пробвал да регистрира сделката, но този път е вписал, че единствените акционери в медийната група са той и Огнян Донев. 

 

„Дневник": Деловодна грешка спаси скандалния лифт над Благоевград

Съдебният спор за лифта в местността Картала в Рила, построен без задължителната по закон екооценка, приключи в полза на инвеститора - фирма "Прима инвест БГ" на благоевградския бизнесмен Илия Ризов. Това се случи заради изтърван срок от окръжната прокуратура в Благоевград за внасяне на жалба по делото срещу издадените строителни разрешения.

От неправителствената коалиция "За да остане природа в България" посочиха, че по този начин лифтът е узаконен дни преди посещението на инспекторите от Брюксел в България по сигнали за нарушения в Рила и Пирин. Застрояването на Картала е един от казусите, за които Европейската комисия беше сезирана.

Върховният административен съд миналата седмица е потвърдил определението на съда в Благоевград, че делото се прекратява заради изпуснатия от прокуратурата 14-дневен срок за обжалване на административен акт.

 

„Сега": СУ заплаши със стачка заради Ботаническата градина в Балчик

Разправиите с кабинета за Ботаническата градина в Балчик доведоха Софийския университет до безпрецедентното решение да затвори всичките си факултети по своя воля. От понеделник Алма матер излиза в безсрочен протест и преустановява работа, докато държавата не върне управлението на изключително апетитния имот на Северното Черноморие, обявиха вчера от висшето училище. След като заплахата раздвижи държавните институции, Алма матер свика ново заседание на Академичния съвет днес сутринта.

До затваряне на СУ не се е стигало дори при най-големите политически кризи, когато студентите на най-старото висше училище у нас стачкуваха. Решението е взето единодушно от Академичния съвет, в който влизат деканите на всички факултети, но изненада много преподаватели. Ако спорът не се разреши, от понеделник няма да се провеждат лекции, а изпитите от предварителната кандидатстудентска кампания са под въпрос. Изпитите от кандидатстудентската кампания тази неделя по български език и литература, теология и химия ще се състоят, обясни пред "Сега" ректорът Иван Илчев, но не коментира какво ще стане с изпитите от другата неделя. "Надявам се държавата да прояви разум и протестът ни да не продължи дълго", призна Илчев.

 

„Дума": Алма матер затваря

Софийският университет спира дейност и затваря врати на 4 април, понеделник. Решението на Академичния съвет обяви вчера ректорът проф. Иван Илчев. Така най-голямото и най-старото висше училище в България ще протестира срещу отношението на държавата към него.

Конкретен повод за гнева е последното решение на ВАС Ботаническата градина в Балчик да се стопанисва вече от държавата. От Софийския университет очакват правителството въпреки съдебното решение да направи най-доброто и да остави градината на разпореждане на вуза.

Десетки депутати и преподаватели защитиха позицията на СУ. Според всички Алма матер е най-добрият стопанин на Ботаническата градина и го е доказала през последните 55 години.

Ръководството на университета протестира не само срещу решението на ВАС. Отношението на правителството към СУ е унизително, смята Академичният състав. Нито едно от десетките предложения, направени от университетската колегия за промяна в политиката на висшето образование, не бе взето предвид, се казва в позицията на вуза.

Просветният министър Сергей Игнатов коментира лаконично и хладнокръвно: "Решението не е на правителството, а на съда, и да се протестира от академичната общност срещу съдебно решение е несериозно".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини