От х:

Днес в x:

Правителството бойкотира е-правителството. Вестниците в събота

„24 часа": Само от един склад за гориво крадат 200 млн. лв. акциз!

Ревизията само на един акцизен склад - в Русе, е показала, че от него са присвоени над 200 млн. лв. акциз от дизелово гориво . Това е съобщил пред народните представители шефът на митниците Ваньо Танов при изслушването пред комисията по корупция през 2009 г. Стенограма от заседанието бе разсекретена днес. Данъчните складове на двете рафинерии у нас - Лукойл и Инса ойл , и на фирмите, които търгуват с горива, са получили разрешителни без проверка от териториалните управления на митниците. Това е станало през 2007 г. при прехвърлянето на събирането на акциза от НАП към митниците.

„24 часа": Цветанов: Сливенският случай влиза в учебниците

Случаят в Сливен ще влезе в учебните планове за работа в подобни ситуации, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод опита за обир на Инвестбанк в Сливен, при който нападателят държа там 18 часа за заложнички шест жени.

Където се налага, ще бъдат направени законодателни промени за всичко, което би могло да гарантира и да не допусне подобни инциденти. Ако се наложи, ще бъдат направени и промени във връзка с носенето на оръжие. Сега редът е съвсем друг, докато преди време всички са преминавали през тест в Института по психология на МВР, каза още министърът.

Психологът, който е понесъл най-голямата тежест, ще бъде награден. Възнаграждение ще получи семейството, което е приютило органите на реда. Психологът ще получи лично огнестрелно оръжие, а семейството - парична сума.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов поздрави служителите на МВР за разрешаването на случая.

 

„Труд": Правителството бойкотира е-правителството

Истинското правителство е обявило тотален бойкот на електронното правителство . Това става ясно от доклад на транспортния министър Александър Цветков, приет без възражения от всички членове на кабинета и обнародван днес в деловодния сайт на кабинета pris.government.bg. В документа би трябвало да се съдържат предложения за спешни мерки за въвеждане на повече услуги за гражданите, достъпни по интернет. Вместо да прочетем какви са те, докладът разкрива, че две трети от административните структури изобщо не желаят и да чуят за електронизация.

„Труд": Още полудели от кризата и пролетта

Няма покой за командосите и психолозите от МВР. Народът лудна от пролетта и от кризата! Още преди да приключи драмата със заложниците в Сливен, безработен се барикадира в 7-етажен блок в Пловдив и заплаши, че ще се взриви.

55-годишният Стоян Стоянов позвъни на тел. 112 и изкрещя: "Не издържам! Имам 3 газови бутилки, които ще гръмнат!" Спецченгета с автомати и бронежилетки блокираха светкавично кв. "Кючук Париж", където той живее. Съседи в блока му бяха евакуирани призори. Психолози започнаха преговори. В 18,48 барети от отряда за борба с тероризма щурмуваха дома му и Стоян бе арестуван.

Напоследък се наблюдава сгъстяване на неадекватните действия, провокирани от конфликтите в обществото, безработицата и пролетното затопляне, коментира проф. Вихра Миланова.

 

„Стандарт": 800 бона за дивани и плазми на депутатите

Близо 800 хилядарки е платил парламентът, за да обзаведе депутатските домове с плазми и легла. Това става ясно от данни на Народното събрание за похарченото през изминалата година за ремонт и обзавеждане на ведомствените апартаменти на избраниците. Според информацията, освежаването на жилищата на депутатите излязло 549 129 лв., почти същата сума е отишла и за закупуване на мебелировка. Половин милион са стрували диваните, гардеробите и леглата на парламентаристите. За бяла и черна техника по домовете им Народното събрание е платило 210 хиляди лева.

В момента се подготвя и ремонт на депутатския блок в столичния кв. "Мотописта", научи "Стандарт". Част от избраниците вероятно ще се изнесат от ведомственото жилище, докато трае ремонтът, но повечето като зам.-шефа на НС Анастас Анастасов ще останат.

Парите, дадени от бюджета на Народното събрание за домовете на избраниците, пък почти покриват удържаното от депутатите заради отсъствия. Недисциплинираните са натрупали в касичката на парламента 205 287 лв., сочат данните. Сериозни харчове има и за ток и парно през изминалата 2010 г. Само за електроенергия парламентът е платил 318 692 лв., а парното е излязло 388 018 лв. Най-малко е разходът за вода - платени са едва 23 220 лв.

Самите депутати обаче са харчили пестеливо представителните си разходи. За представителни нужди парламентът е купувал вино на средна цена 6 лв. Данните сочат, че за миналата година депутати и гости са "изпили" по официални случаи 536 бутилки вино за 3183 лв.

„Стандарт": Борисов тества АЕЦ за торнадо

Атомната ни централа да се тества за всякакви природни бедствия, включително и за торнадо. Това предложи премиерът Бойко Борисов в Брюксел. "Никой не е пресмятал, че може едновременно да има земетресение от девета степен по Рихтер и 20-метрова вълна цунами", коментира Борисов трагедията в АЕЦ "Фукушима". В белгийската столица той участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по проблемите на ядрената енергетика, на финансовата стабилност и за ситуацията в Либия. Премиерът е съобщил на колегите си от ЕС, че нашата АЕЦ "Козлодуй" вече се проверява за устойчивост. Изпитанията се наблюдават от Агенцията по ядрено регулиране. "Те се провеждат по наши критерии и с поканата на външни наблюдатели от МААЕ", уточни премиерът. По думите му председателят на ЕК Жозе Барозу ни похвалил за тестовете и за желанието да гоним максимална сигурност на централата. Борисов подчерта, че резултатите от тестовете трябва да са абсолютно прозрачни и да се подлагат на анализ от специализирана институция в ЕК, която след това да ги легитимира.

Не обичам термини като замразяване, за мен това е равно на още работа в сферата на безопасността, коментира министърът на икономиката Трайчо Трайков искането на родните сини депутати проектът за АЕЦ "Белене" да бъде спрян. Пред депутатите той обяви, че техническата комисия по проекта на Втора атомна е поставила на руската страна близо 30 нови въпроса за сигурността на централата. И сега очакват отговорите им, придружени с изследвания и доказателства. При необходимост ще бъдат поискани допълнителни изследвания от независима институция, допълни той.

„Монитор": „Обичам те" извади Стефан от трезора

„Обичам те, ти си важен за мен." Тези думи, изречени от братовчедката на 27-годишния Стефан Петров, свалили гарда му и той решил да се предаде. Секунди след този телефонен разговор с жената похитителят от Сливен,  който държа 30 часа 6 жени заложници при опит да обере Инвестбанк, реши да се предаде.

„Ало, остава ли ни уговорката да не стреляте", попитал Стефан Петров в 7.05 часа вчера сутринта. Това бил и първият път, в който нападателят сам потърсил контакт с разследващите. В този момент преговарящият психолог си купувал баничка за закуска.

„В първият момент попита защо е толкова шумно около мен и се усъмни, че кроим някакъв план. Казах му, че не съм ял цяла нощ и че и аз съм човек.

 

„Монитор": Брюксел ни хвали за стрес тестовете за „Козлодуй"

България получи похвала от председателя на Еврокомисията Жозе Барозу за предприетите проверки на АЕЦ „Козлодуй", а предложение на премиера Бойко Борисов за ядрената сигурност бе аплодирано в Брюксел. Това разказа самият Борисов след Европейския съвет вчера.

Той посочи, че поисканите от ЕК стрес тестове в действащите ядрени реактори в ЕС след тежкия инцидент в Япония са започнали преди два дни в АЕЦ „Козлодуй". Те се провеждат по нашите критерии, но поканихме и външни наблюдатели от Европейската агенция за атомна енергия. Затова извиках ръководството на атомната ни централа в София, възложих им задачата, а подробностите могат да дадат министър Трайков и директорът на „Козлодуй", обясни Борисов.

„Монитор": Kърпят дупките до Великден

Дупките по основните софийски булеварди и улици, които по традиция се появиха след снега, ще бъдат закърпени до Великден. За целта 15 екипа от фирмите, които поеха ремонтите в града, ще работят без почивен ден. И през тази година Столичната община е заделила близо 27 млн. лв. за текущи ремонти.

„Ако няма валежи, ще завършим ремонтите на основните булеварди и улици в града. През лятото ще се кърпят дупките по вътрешнокварталните улици", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Вчера той инспектира ремонтите в квартал „Младост", където се работи по бул. „Александър Малинов" и „Филип Аврамов".

Гаранцията на ремонтите е средно 2 години, допълни Христов.

Пред следващата седмица ще се подравнява асфалтът по „Цариградско шосе" и бул. „България". Предвижда се да се работи по участъците около спирките, както и по запълването на пукнатините.

 

„Капитал": Talk show

В историята има моменти на истината, когато за кратко се случват събития с големи последствия за много време напред. Тогава си  проличава кой колко е подготвен за това, което прави. За правителството и специално за премиера Бойко Борисов изминалата седмица беше точно такова време за проверка.

Само с няколко свои публични прояви и действия Борисов създаде сериозни репутационни проблеми както за вътрешната и външната политика на правителството, което ръководи, така и лично за себе си. Пролича и разминаването между него и някои от министрите му по базови въпроси като енергетиката, позицията на България за военната операция на съюзниците в Либия и дори за мястото на България в Пакта за еврото.

Всъщност сега се случва същото, както и при предишни критични за кабинета моменти. Просто през няколко месеца в държавата се прожектира един и същ филм, с леки промени в сюжета: под заплахата от масово недоволство и улични протести правителството решава, че трябва да направи нещо. Започват преговори, в които се раждат алогични идеи, министрите се разделят на поне два лагера и най-накрая се намира компромисно, но краткосрочно и неефективно решение. Което дори в повечето случаи е в противоречие с базови принципи на пазарната икономика, за които се предполага, че трайно са се настанили в България. Така стана последователно в историите с увеличаването и намаляването на ДДС, после на осигуровките, а след това и с промяната във финансирането на здравеопазването. Тогава, както и сега, управлението на ГЕРБ излъчва противоречиви сигнали и създава усещане за хаос и непредвидимост.

За това има една основна причина - министрите не са обединени от споделени идеи и обща визия за това как и накъде трябва да се върви. Това прави възможно част от тях да виждат решението на проблема със скъпите горива в стимулиране на конкуренцията, а премиерът да бленува по комунистическата комисия за регулиране на цените и да се моли на Москва за по-евтин петрол. Липсата на ясна идеология е проблем на ГЕРБ от много време, но очевидно това не се разбира от самото ръководство на управляващите. Вместо това на почти всяка криза продължават да реагират елементарно, като търсят решения с къс хоризонт.

Това, че премиерът говори много и превежда действията на правителството на разбираем за всички език е безспорно хубаво. Едно е обаче да приказваш така, че да те разберат пенсионерите, друго - да говориш като агитката, която бистри политиката в местната кръчма. Понякога, ако не знаеш какво точно да кажеш, е по-добре да си замълчиш. После да говориш с хората, които разбират повече, и след като се формулира разумна политика, тя да се обясни. Останалото са опасни импровизации, които нанасят много по-тежки вреди дори от бездействието. Иначе хората остават объркани, с чувството, че липсва перпектива и няма кой да им я даде...

 

„Сега": България ще стане гарант за над 6 млрд. евро на прахосници в ЕС

Най-бедната държава в ЕС България ще стане гарант за 6.09 млрд. евро по новия Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), който ще възлиза на 700 млрд. евро, след като бъде задействан през 2013 г. Отделно тя ще трябва да внесе близо 700 млн. евро в капитала му, възлизащ на 80 млрд. евро. Финансовите й задължения ще произтекат от новия пакт за еврото ("Пакт за еврото плюс"), към който премиерът Бойко Борисов обяви, че я присъединява, на завършилия вчера Европейски съвет в Брюксел.

Въпреки че не членува в еврозоната, новият пакт й дава възможност да се възползва от ЕМС, ако й се наложи да търси кредити на международните финансови пазари. Механизмът ще има кредитен рейтинг ААА, което означава, че лихвите по гарантираните от него кредити ще бъдат най-благоприятни. Ако някоя държава изпадне в неплатежоспособност, както се случи с Гърция и Ирландия, останалите ще погасят дълговете й чрез гаранциите, с които стоят зад механизма. Досега Гърция получи подкрепа от 110 млрд. евро, а Ирландия - 85 млрд. евро. Ако се наложи да бъдат спасявани обаче големи държави като Испания и Италия, които също са затънали в дългове, сумите ще се измерват в трилиони евро, предупреждават икономисти.

 

„Дума": МЗ рекетира болнични шефове

Здравното министерство се опитва да рекетира директори на общински болници и използва страха им, че няма да получат дължимите им от бюджета пари. Само преди няколко дни, на 14 март, 36 болнични шефове са привикани в МЗ и са накарани да се подпишат под записи на заповеди, които ги задължават за изплатят определени суми на министерството. Като краен срок за изплащането на "задълженията" е вписан 21 април.

Всички тези болници не са получавали с месеци дължимите субсидии от държавата за хемодиализа, реанимация, спешна помощ и ТЕЛК. Те извършват всички дейности, но не получават заплащане от държавата. По този начин общинските болници задлъжняват към персонал, лекари, медицински сестри, доставчици на лекарства и консумативи. Под страх, че няма да си получат парите от НЗОК и МЗ, директорите са изнудени да подписват декларации с невярно съдържание. Според въпросните заповеди болниците дължат пари на министерството, а не обратното.

Какво знае по случая здравният министър Стефан Константинов и ще има ли наказани, попита депутатката от левицата Мая Манолова. Той потвърди, че е имало такава среща, но не можа да даде подробности кой е наредил подобно отношение към общинските болници. Постановил съм проверка и като приключи тя, ще ви докладвам подробно, бе краткият отговор на здравния министър. По думите му обаче случаят "не трябва да се драматизира" и  "никой не е искал да взима пари от болниците".

Когато е притиснат до стената, всеки шеф на болница ще подпише всякакъв документ. Това е рекет и е част от стила на сегашното управление, заключи Манолова и обеща, че ще продължи да нищи случая.

Константинов призна, че държавата няма достатъчно средства, за да плаща на общинските болници. Резервът на здравната каса ще бъде разблокиран в последните два месеца на годината, защото парите от бюджета няма да стигнат за дофинансиране, се разбра след въпрос на Корнелия Нинова. За първи път публично здравният министър заяви, че предвидените бюджетни средства са недостатъчни и ще стигнат само за 10 месеца на годината. В официалното решение на МЗ е записано, че резервът ще се разблокира само при нужда и след допълнително преизчисление на делегираните бюджети.

Няма да бъде изпълнено обещанието на здравното ведомство, че парите за общински болнични заведения няма да са по-малко от миналата година. Има диспансери, за които предвидените субсидии са намалени с 50 процента, и въпреки орязването все още не са изплатени. Какво ще се случи с диспансерите в Благоевград, попита Корнелия Нинова. Предстоят фалити на общински болници и специализирани лечебни заведения още в следващите няколко месеца, предупреди тя. Министърът отговори единствено, че през 3 месеца ще се прави анализ на нуждите на отделните болници и може би ще има преизчисление на субсидиите. Кога обаче ще започнат да се превеждат навреме държавните пари към болниците не стана ясно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини