От х:

Днес в x:

Защо жените пълнеят по-лесно

За мнозина може би е парадокс, но е очевидно – жените по-лесно задържат мазнини, независимо дали се хранят по-малко от мъжете. Причината за това е в хормоните и по-точно в естрогена, смятат австралийски учени от Университета на Ню Саут Уелс. Именно той е отговорен жените да усвояват по-малка част от поетите мазнини, като останалите се наслагват по тялото.

Средно женският организъм има 6 до 11% повече мазнини от този на мъжа. Изследванията на австралийските специалисти, цитирани от Ройтерс, показват, че естрогенът намалява възможността жената да изгаря енергия след хранене, в резултат на което става и натрупването на мазнини.

“През пубертета и в ранните етапи на бременност – време на засилено отделяне на естроген, съответно се увеличава и натрупването на мазнини”, обяснява принципа проф. Антъни О’Съливън, “Това е естествен и нормален процес, свързан с подготовката за развитието на ембриона и кърменето”.

Според австралийските учени, цитирани от престижното издание Obesity Reviews на Международната асоциация за изследвания върху затлъстяването (IASO), натрупването на мастна тъкан при жените е “безспорно предимство от гледна точка на еволюцията” и независимо, че те изгарят повече енергия (т.е. и мазнини) при движение, това се компенсира от заложения у тях механизъм за по-голямо натрупване.

“Това обаче не обяснява защо някои жени страдат от затлъстяване – вероятно става дума за друг механизъм, който не е свързан с природата - комбинация от генетични фактори и такива, свързани с начина на живот и заобикалящата ни среда”, уточнява проф. О’Съливън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини