От х:

Днес в x:

Жак Ширак на съд за корупция

Днес Жак Ширак ще стане първият бивш президент на Франция, който се изправя пред съда с началото на процеса за корупция срещу него от времето на кметския му мандат в Париж през 90-те години на миналия век, предаде АСН.

78-годишният Ширак, който се превърна в най-популярния френски политик, след като напусна Елисейския дворец през 2007 година е обвинен в злоупотреба с обществени средства за плащане на заплати на несъществуващи служители в полза на негови политически съюзници като кмет от 1977-1995, съобщава АФП.

Процесът би могъл да спре отново, ако адвокат защитник на други подсъдими по същото дело успее с процедурен трик по случая, отнесен до Конституционния съд на страната. В случай, че бъде признат за виновен, Ширак е заплашен от затвор до 10 години и глоба от 150 000 евро по обвиненията, които включват незаконно присвояване на средства и злоупотреба с обществено доверие. Но Жан-Ив Льо Борн, адвокат на бивш началник на кабинета на Ширак твърди, че откриването на процеса противоречи на основния закон поради давност. По-рано бяха слети две дела – едното, започнато от магистрати в парижкото предградие Нантер и втори – от името на самата столица.

Процесът в Нантер започна през 1995 г. и разследва действия от 1992 година, докато началото на парижкия процес бе едва през 1998 г. Ширак, известен с опозицията си срещу ръководеното от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г. отрича да е бил наясно за корупционни плащания и адвокатите му обвиняват магистратите в скрит политически подтекст на делата срещу него. Макар и да е свързван със серия корупционни скандали, бившият френски държавен глава никога не е бил осъждан, а по време на мандата му в Елисейския дворец от 1995-2007 г. се е ползвал с имунитет срещу съдебно преследване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини