От х:

Днес в x:

Ал Кайда тръгна срещу Кадафи

Северноафриканското крило на Ал Кайда осъди либийския лидер Муамар Кадафи и изрази солидарност с протестиращите, предаде Ройтерс.

Ал Кайда в ислямския Магреб обвини полковник Кадафи за наемането на африкански наемници и за издадената заповед да се стреля по протестиращи от въздуха. Северноафриканското подразделение на Ал Кайда призова мюсюлманските студенти, журналисти и мислители да подкрепят либийския народ.

Ние дълбоко скърбим за загиналите в жестокото клане, организирано от убиеца на невинни хора, злодеят Муамар Кадафи. Дошли сме да ви предпазим от деспотите, които узурпират вашите права, ограбват ви и не ви оставят минува свобода и човешко достойнство", цитира Ройтерс изявлението на Ал Кайда.

Още преди няколко години Ал Кайда обяви Муамар Кадафи за враг на исляма.

Терористичната групировка провъзгласи своята власт в либийския град Дерна в източната част на страната, съобщи Франс прес, като цитира зам.-министъра на външните работи на Либия Халед Каим, който се срещна в Триполи с посланиците на страните от Евросъюза. По думите на Каим емирството се ръководи от бивш затворник в американския затвор за терористи в Гуантанамо - Алделкарим ал-Ахсади, съобщи Риа Новости.

Междувременно още хора загинаха при разпръсване на демонстрация в третия по население либийски град. Либийските сили за сигурност нападнаха участниците в антиправителствен митинг.

Според очевидец привържениците на режима са атакували невъоръжените демонстранти с картечници и гранатомети.

Обстановката в Либия остава неопределена. Противниците на режима контролират Бенгази, докато Кадафи продължава да държи столицата Триполи.

Междувременно най-големият син на Кадафи - Сейф ал Ислам, обяви, че всички летища и пристанища в Либия са отворени, животът в страната постепенно се нормализира.

По думите му, работят и бензиностанциите, хранителните магазини и пекарните. В sms, изпратен до абонатите на държавния мобилен оператор, властите призоваха гражданите да се върнат към всекидневния си живот.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини