От х:

Днес в x:

До 2050 г. 10 милиарда ще е населението на Земята

Населението на Земята расте и расте, тази година се очаква то да превиши 7 милиарда, а до 2050-та няма да е учудващо да достигне и 10 милиарда. Учени и еколози предупреждават за драматичните последици, които могат на настъпят, когато се окаже, че селското стопанство не може да отговори на очакванията, съобщава интернет изданието на Spiegel, цитирано то КРОСС.

Според експерти подобна ситуация ще доведе Земята до ръба на възможностите й. „И сега не можем да изхраним 7 милиарда", казва Джоел Коен от университета Rockefeller пред конгреса на научната федерация AAAS във Вашингтон.

Експерти по населението, епидемиолози и аграрни учени на конгреса прогнозират, че след 2050-та населението отново ще се свие. Положението зависи от контрола на раждаемостта в Африка и Източна Азия.

Джейсън Клей от природозащитната организация WWF казва: „В идните 40 години трябва да произведем толкова хранителни продукти, колкото в изминалите 8000. Еколозите се оплакват, че хищническата експлоатация на Земята не може да продължава в същия дух и ако не спре, то до 2050-та година няма да можем да познаем планетата си. Всъщност само половината от зърнените култури служат за храна на хората, докато другата половина се използва за животните и за горива. Или пък просто отива на боклука".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини