От х:

Днес в x:

Събират разделно стари батерии, електрическо и електронно оборудване

В различните електроуреди като хладилници, компютри, лампи и други се намират вредни елементи като арсен, олово, никел, живак. Когато ги изхвърляме с общия отпадък, те попадат в околната среда и замърсяват почвата, водата, въздуха, а от там и храната.  Така могат причинят сериозни  здравословни проблеми.

Независимо, че на батериите е посочено, че не трябва да се изхвърлят в контейнера с общия боклук, това масово не се спазва. Заради химикалите, които съдържат, те са много опасен вид отпадък и попаднали в почвата я замърсяват с тежки метали. Една единствена батерия от телефон е достатъчна да замърси 600 000 литра вода или това е 1/3 от вместимостта на басейн с олимпийски размери.

От началото на годината на територията на Община Първомай е въведена система за разделно събиране на негодни за употреба батерии, електрическо и електронно оборудване.

Събирането, транспортирането и рециклирането на старите батерии ще се извършва от лицензираната от МОСВ организация „НУБА РЕЦИКЛИРАНЕ”АД. Организацията предостави безвъзмездно 30бр. контейнерчета за събиране на излезли от употреба батерии и дребно електрическо и електронно оборудване.

Изградената система за разделно събиране на негодните батерии представлява мрежа от 30 съда, разположени на обществено достъпни места на територията на Община Първомай - административна сграда, кметства, училища и търговски обекти. За оползотворяването на излезлите от употреба електрически и електронни уреди ангажиментът е на „ ИУЕЕО Рециклиране” АД, която също има  лиценз за тази дейност. Първата акция по събирането им ще бъде през пролетта на 2011г.

parvomai.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини