От х:

Днес в x:

O бейби, бейби, ще те изкълча от любов*

В студентската ни компания имаше зевзек, който задължително пееше една песен, негово творчество, в нужния момент от купона, а ние всички се деряхме на припева (*) с него. Тези години си минаха по реда и настъпиха други години, само любовта си остана все така побъркваща. Ти го побъркваш, той те подлудява..., ако не върви се поболяваш. Любовта убива, луд съм по тебе и други подобни спрягащи живота и здравето изрази се повтарят, повтарят, повтраят.

Всъщност не любовта може да те убие, а липсата и. Съвсем буквално поболява. Пряка връзка има със здравето, потвръждават и учените. Е, всички сме го забелязали, но няма да си мерим кръвното я, точно като се гледаме в очите дълго, дългоооо. Това са направили учените за нас, а и така събират научни доказателства, че без любов не може. Споделената любов сваля кръвното (който има високо), спасява от депресията (който е депресиран) и заздравява раните (на претърпялите нарушаване на физическата им цялост), пише за резултатите от изследванията The Washington Post в навечерието на Свети Валентин.

Мозъкът на влюбения е под влиянието на допамина - невротрансмитер, влияещ на удоволствието и мотивацията. Същото се случвало, когато човек печели много пари или пък взема кокаин. Артър Арън, психолог от нюйоркския университет „Стони Брук” сканирал специално мозъка на хора в различен етап на влюбване. Той сравнил резултатите от сканирането при 17 души, които имали зад гърба си средно 21-годишен брак с резултатите на 17 други, които наскоро са се влюбили. При всички участници се наблюдавала активизация на допамина, но в мозъка на дългобрачните само просветвали определени зони, свързани с тревога, напрежение и натрапчиви идеи.

Обикновените прегръдки и държане за ръцете имат лечебна сила, показва друго изследване. При тях се произвежда хормона окситоцин, понижаващ нивото на стресовите хормони, спада кръвното налягане, подобрява се настроението и намалява чувствителността към болка, установили учени от Университета на Северна Каролина. Преди тях пък в Университета на Охайо доказали, че чувството на влюбеност ускорява заздравяването на раните.

Е, не се чувствай обречен, ако не си влюбен точно сега. Силната връзка с приятели и роднини компенсира отсъствието в отношенията, успокоява психологът Джулиян Холт-Ланстад. Ако обаче любимият те отхвърли или преживяваш развод, това може да ти докара болест и трайни увреждания на здравето. Куп неприятности ще ти се стоварят на главата и ако поддържаш връзка с някой, който не те обича истински. Затова – припомням едно от мъдрите правила на Де Ла Реа: Избери не този, когото обичаш, а тоя, който те обича.

Любовта убива във видеото тук. То любовта никой не може я разбра. Но поне от клипове разбирам, а този е уникален, гледайте го.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини