От х:

Днес в x:

Тотално подслушване на промоция

И първият български еврокомисар Меглена Кунева коментира думите на премиера Борисов, че е "в реда на нещата да се подслушват министрите му".

"Това ме шокира. Съжалявам за министър-председателя. Това привнася сигурно допълнително напрежение в работата му. Не смятам, че това е нормално. Доверието и изграждането на екипа е първата стъпка при изграждането на малка фирма или голяма корпорация, или държава. Първият механизъм в демократичното общество – това е отчетност и контрол. Това минава през обществото, а не през подслушване. Когато има основание да се приложи тази изключително крайна мярка е едно, но да се подслушват министри... Как се гледат в очите", размишлява Кунева пред БНР. Да, това е дълбоко психологическия аспект на подслушването – говори за липса на доверие и създава напрежение. Също така отмества фокуса от собствените цели и действията за постигането им. Извън рамките на тази „психоанализа” и без да има славата на еврокомисар, един средностатистически българин би могъл да се запита „Колко ми струва това”. По-грамотните и с гражданска съвест индивиди биха задали и въпроса „Законно ли е?”. Някои с по-глобално мислене може да се сетят за правата на човека.

Бръмбари на промоция пуснали частни фирми у нас. Засилената конкуренция сред компаниите, които следят разговори и мейли, станала толкова голяма, че довела до големи промоции на услугата и апаратурата, според АСН. Сайтът www.srs.bg бил пуснал услугата си "подслушване на мобилен телефон" на половин цена. Допреди Нова година "услугата" струвала 450 лева, но сега се предлага срещу 250 лева. Офертата е за специален софтуер, който се инсталира в GSM-а и го превръща в бръмбар.

Технологиите вървят с големи крачки напред. В посока поевтиняване. В посока масов потребител. На конференцията Chaos Computer Congress, проведена в края на декември 2010 г. в Берлин, била демонстрирана техника за подслушване на разговори по GSM мрежата. За целта били използвани обикновен ноутбук и телефон Motorola за 15 долара. Методът бил известен вече, но за неговото реализиране по принцип се ползва скъпо струващо оборудване. Демонстрираното на конференцията в Берлин се базирало на алтернативен фърмуер, който бил зареден на евтин модел мобилен телефон на Motorola, съобщи жизнерадостно преди по-малко от месец technews.

На пазара вече действали групи, които предлагали професионално подслушване за частни клиенти. Това пък се коментираше тази сутрин по bTV. За разлика от любителските шпионски играчки, които се предлагат по специализираните сайтове, тези групи използват напълно професионална техника. Тя струва най-малко 700 000 долара и се приближава много до използваната от западните тайни служби. Според спецполицаи всички тези устройства се използват незаконно, но за да бъдат съдени шпионите според закона, трябва да се заловят в момент на подслушване.

Ако теглим чертата след всичко това излиза, че всеки може да те подслушва – незаконно и безнаказано, а благодарение на техническия прогрес и пазарните механизми – на все по-достъпна цена. Ако някой във властта реши да го прави, цената е много по-висока, и за разлика от частния шпионаж, за услугата си плащаш ти солидарно с всички български данъкоплатци. Има вероятност дори да е законно, ако е по Закона за СРС, но пък тогава какво ще правят медиите? Не се знае за българските, италианските например не могат да публикуват записи на разговори или пък да отразяват започнато съдебно разследване, докато то не бъде внесено в съда. Според италианския закон за СРС-тата, приет след драматични дебати миналата година, ако все пак го сторят, журналистите няма да бъдат наказвани със затвор, санкциите са за издателите. За нарушаване на закона от техни хора те трябва да платят глоба до 450 000 евро („Монитор”). Това е положението с подслушването в Италия. У нас е друго, българските родители вече трудно ще убедят децата си, че не бива да долепят ухо до вратата. Както е тръгнало, трябва да очакваме бум на средствата против подслушване, перспективен бизнес, който ще осигури много нови работни места, боже опази.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини