От х:

Днес в x:

Мърфи с по-голям от Бойковия. Делян Делчев пропуква новото мнозинство. Преглед на регионалния печат

"Мърфи с по-голям от Бойковия", водещо заглавие във вестник "Новинар Юг". Невероятната новина всъщност касае уловеният от кмета на Сталево Панчо Панушев сом. Той бил два пъти по-голям от подареният на премиера  сом, по повод обещанието му за изграждане на ЖП надлез край селото. За първия сом Мърфи бе обвинен че е бракониерствал. Вторият, който надвишава 50 кг не бил бракониерски и също бил изваден с въдица, горещеше се кмета пред специално извиканите камери и фотоапарати. Както каза и самия той-"д-р Милчев/шефът на ИАРА/ спи, не рибата".

"Провал на сценарий за ново разследване срещу кмета". Сценария щеше да стане факт ако на петъшната сесия не бе минал отчета с капиталовите разходи на общината. Опозицията искаше да го отхвърли заради неправомерно прехвърляне на едни 240 хиляди лева от перото-ремонт на пътна мрежа, в строежа на блокчета за социално слаби. Това преместавне на суми станало без разрешението на Обс. Сега обаче постфактум, общинският съвет узакони деянието на кмета.

Кой после казва че има ново мнозинство. Старото е. Нарича се "Всички за интереса".

"200 ябълковци скочиха, Асталди обеща път". В Ябълково се вдигнаха на протест срещу строителите на високоскоростното ЖП трасе. Камионите на подизпълнителите, преминавали напреко на селото. 40 тонните машини разбили улиците. Протестиращите успяха да си извоюват ремонт на улиците.

"Гонят Мюмюн Искендер с тояги" над главата на вестника с продължение на страница 7-ма. Протестиращите тютюнопроизводители в Харманли категорично показали "вратата" на активисти на ДПС, които политизираха първия протест край Горски Издвор. "Мюмюн Искендер да не се появява-той играе с депутата от ГЕРБ Иван Петров" категорични били протестиращите. Хората ясно искали да бъдат разграничени от политическата партия, която се изживява като техен покровител, заради етническата връзка между нейните членове.

"Бунят Ябълково предизборно" анонс над главата на весник "Хасковска Марица". 4-дневният протест на хората от Ябълково срещу разбитите им улици и строителите които правят това, е предизборен ход на кмета Стефан Димитров. Така той правил мили очи на ябълковци които бил скаран заради скандалите около сметището. Протестиращите били около 50-на. Улиците били разбити не от Асталди  и фирмите му подизпълнители/много от които хасковски/ от камионите на фирмата на сина на хасковския кмет, която разработвала пясъчна кариера. 

Версии всякакакви. Факт е че в селото има знак забранено преминаването на МПС с над 10 тона. Факт е че оттам минават 40-тонни камиони. И ябълковци не бяха само 50. А избори си има почти всяка година.

"7 от властта пропуснали имоти и доходи в декларации", чело на вестника. Сметната палата е открила несъответствия в декларациите подадени от 7 висши служители от областта. Шефката на местната здравна каса д-р Павлина Коюмджиева например "пропуснала" да спомене в декларацията си за 13 хиляди лева доход на мъжа си д-р Йордан Михайлов. Най-съществения пропуск пък направила областният лидер на БСП и бивш замминистър на земеделието Светла Бъчварова. Тя някак си "забравила" че притежава апартамент в груб строеж, 3100 декара гора !? и 6 ниви в русенско.

"Тютюнопроизводителите искат 70 млн до март". От протеста на Е-80 край Харманли. За разлика от този край Хасково, там се събраха много по-малко, около 300 души.

"Подслушвали свиленградски полицаи" водещо на стр 3-та. Цитира се софийски вестник в който се твърди че СРС-та на Ваньо Танов били закачени, защото от прихванат разговор отпреди се питало: "Ние на Танов отчетохме ли се?". Двама действащи митничари на границата и сега са подслушвани. Засега срещу шефът на митниците няма събрани данни за злоупотреби.

Огромни четива за по-цяла страница на 4-та и 5-та. На 5-та е обзор на проблема с водата на Меричлери и намиращия се в нея арсен. Това било манипулация на страховете на хората. Арсен винаги си е имало. По рано "не било тстряскащо" тъй като допустимата норма е била 50 микрограма на литър. Сега нормата съобразена с европейските изисквания е 10 микрограма, и затова арсенът излизал двойно, че и тройно отгоре.

Значи какво излиза?. С един административен акт решаваме здравния проблем-обявяваме пределната стойност пак на 50 микрограма и водата вече не е отровна. Европейците, какво разбират те?

Друго отминало събитие, на страница 4-та.  Акцентът от петъчната сесия е че :Делян Делчев се извъртя, пропука новото мнозинство". Извъртането, всъщност се състои, че Делчев гласувал в подкрепа на докладната на кмета за приемане отчета за капиталовите разходи. С което се узаконява постфактум прехвърлянето на пари от едни пера в други. За да се наберат нужните 21 гласа били привикани и болни съветници, като Здравко Узунов, Иван Иванов и Пенка Георгиева. Плюс трима депутати от ДПС. Докладната в крайна сметка мина.

Това бе по-интересното от деншната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини