От х:

Днес в x:

Цакат ни с по-малко хляб на същата цена

Самун бял хляб в Хасково струва 90 стотинки. Ако се вярва на водещите производители, в близките месеци цената няма да нарасне. Обаче част от хлябовете са на по-малък грамаж сигнализираха наши читатели. Вместо наложените в хорското съзнание 700 грама, половината от производителите го предлагат с грамаж 650 за същите 90 стотинки. Така на практика цената е увеличена. Грамажът е упоменат на опаковката и законът е спазен. Дори и да се намалят още грамовете, пишем ли ги на опаковката всичко е наред, коментира един от производителите, Златко Янев, чийто хлябове са на 650 гр.

Изписани с малки цифри или на опакото на опаковката, грамовете трудно се забелязват. А давайки 90-то стотинки, хората очакват стандартен самун, коментират и продавачите. Според магазинери, преди на опаковката не е била упоменат по-ниския грамаж и именно те са предупреждавали производителите да го изпишат.

„Свалянето на грамажа сме го предприели преди доста време. Не е свързано с настоящото поскъпване на брашното. Ако то продължи, тепърва ще вдигаме цена или сваляме грамаж“ каза още Златко Янев. По думите му, по-скъпия му хляб се дължи на по-качествените и по-скъпи брашна, които използва. Цените им обаче се променяли всеки ден, затова поскъпването било неизбежно.

Засега няма да вдигаме цени, лаконично изкоментираха от хасковския хлебозавод. Предишният държавен стандарт от 750 грама за самун вече не бил валиден. Всеки сам си избирал ценовата политика.

Що се отнася до грамажа, Хлебозавода е отличник. Макар че обещават 700 грама, претеглянето показа 725 при това на няколко произволно избрани хлебчета. Другият който спазва 700-те грама е хлебозавод Тракия. Там са точни до грам.

Освен Янев, с по-скъпи брашна очевидно работи и фирма „Баке“, чийто хляб също е на 650. Понякога има някой грам отгоре. Замерването изкара част от самуните 685.

Кантара показа, че разликата в грамчетата са на практика една голяма или две по-малки филии. Бройката им в пакета ще продължи да намалява при вероятно същата цена, прогнозират магазинери.

Г.Христов

Магазинери очакват грамажа да продължи да пада
Най висок грамаж има заводският хляб
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини