От х:

Днес в x:

Михалевски: ГЕРБ вкарва мутрите в тютюневия бизнес

Димчо Михалевски

Изкупната кампания на тютюна ще стартира от 15 декември. Фирмите са готови да дадат от 20 до 30 процента по-висока цена за зеленото злато, но за гарантирани сортове. Това съобщи пред журналисти в Кърджали народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски.

 Вместо да предвиди 80 млн.лв. за премии в Бюджет 2011 г., както бяха обещали, управляващите готвят пълна либерализация на пазара на тютюна, който ще довърши тютюнопроизводителите, каза още народният представител. Той посочи, че един от четиримата вносители на законопроекта за промяна на Закона за тютюна  и тютюневите изделия е депутатът от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Според Михалевски се предлага отпадането на лицензионния режим за лицата и фирмите, които преработват суров тютюн. До сега техният брой е бил 41. Тютюнът е акцизна стока и е нормално да има лицензионен режим. Според него ще се  премахнат  писмените договори с тютюнопроизводителите, които им гарантирали изкупуването от фирмите.

Новият законопреоект предвижда свободна търговия със суров и манипулиран тютюн, което отваря вратата на мутрите да се вместят на пазара , смята народният представител от левицата.

Друга промяна е отпадането на ограничението на износ на суров тютюн от страната. Това ще доведе съкращаване на 4000 работни места и загуби за бюджета от 500 млн.лева. Разликата в цената на манипулиран и суров тютюн е 1,5 пъти,подчерта Михалевски. Никой от балканските ни съседи не разрешава износ на суров тютюн. Това е стратегическа суровина , каза още депутатът.

 Той съобщи ,че една от най-големите фирми на пазара на тютюн-„Сокотаб” се изнася от България и пренасочва дейността си в Македония.

  Законопроектът е изцяло лобистки и обслужва големи компании. Той е удар върху тютюнопроизводството, категоричен бе Михалевски. Според него потърпевши ще бъдат обикновените тютюнопроизводители.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини