От х:

Днес в x:

За книжка - на ушен лекар, психиатър, ендокринолог и хирург

Кандидат-шофьорите дори да са взели изпита си и да са минали обучение по оказване на първа помощ в БЧК няма да вземат книжка, ако не са минали и на преглед при специалист "Уши, нос, гърло". Целта е да се установи дали кандидатите имат нарушен слух, което да им попречи при шофирането, пише Монитор.

Това предвижда проект на наредба на Министерството на здравеопазването, която се очаква да влезе в сила съвсем скоро.

Досега се изискваше медицинското да бъде издадено от личния лекар, като кандидатът да мине задължително и на очен преглед.

Мъките на бъдещите автомобилисти обаче няма да спрат само до кабинета на офталмолога. Той ще трябва да изтърпи и преглед при психиатър, ендокринолог, хирург и при всеки друг специалист, ако личният му лекар се усъмни, че пациентът му има непроявен здравословен проблем. Изискването ще важи както за шофьорите любители, така и за професионалистите.

Хората с карценоми до петата година след установяването им няма да имат право на шофьорска книжка. Ако преживеят този период, двете комисии ще имат последната дума дали да им се даде разрешение или не. Пак комисиите ще разрешават индивидуално на развилите вече болестта СПИН дали да стават шофьори или не.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини