От х:

Днес в x:

Правят център за еднодневна хирургия в болницата в Кърджали

д-р Тодор Черкезов

„Днешният ден е много важен за нас, защото финализираме един изключително ценен проект с голям дългосрочен ефект за развитието на регионалното здравеопазване в област Кърджали”. Това каза вчера 15 ноември 2010г.  д-р Тодор Черкезов,дм,  директор на областната МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" по време на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подписване на договори като част от споразумение по Гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите (HiPERB) . Целево финансиране по този план в размер на близо 198 497 евро е осигурено за изграждането на отделение за еднодневна хирургия, отделно от това се предвидени близо 43 912 евро за строителен надзор на обекта.

„Изборът ни попадна върху еднодневната хирургия, защото това е една перспективна и икономически eфективна област от модерната медицина, а с нейното въвеждане ще обогатим значително спектъра на предлаганите медицински услуги”, продължи д-р Черкезов и уточни, че бъдещата структура ще се развива в няколко направления: малка хирургия, оперативни интервенции с горна и долна ендоскопия, малки интервенции при очни и УНГ-болести, в урологията, ортопедията  и пр. „Амбицията ни е да предложим качествена медицинска услуга, като по този начин ще можем да развиваме и медицински туризъм, посочи още д-р Черкезов. По неговите думи това ще създаде удобство на много хора, които ще се възползват от възможността бързо да получат модерно и щадящо хирургично лечение: на първо място е местното население, отделно от това са хората с двойно гражданство и  жителите на гранични общини, които ще пътуват по-лесно поради подобрените транспортни връзки през прохода Маказа.

Също с финансиране по гръцкия план ще бъде закупено и оборудването за отделението по еднодневна хирургия в Кърджали и онкологичния център в Смолян, ще бъде доставена апаратура за Междурегионалната онкологична болница във Враца и ще бъде изградена оптичната научноизследователска мрежа на Югоизточна Европа, съобщиха още от МРРБ. Общата стойност на всички проекти е 8 547 755 евро, като 80% от сумата е представлява безвъзмездна помощ от гръцкото правителство, а 20% е делът на съфинансиране от българска страна. Крайният срок за усвояването им е 31 декември 2011 г., уточниха още от МРРБ..           

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини