От х:

Днес в x:

18 °C

Кметът целуна ръка на столетница за Байрама

Хасан Азис при баба Шукрие

Кметът на Кърджали Хасан Азис спази традицията за Курбан байрама и в деня Арифе целуна ръка на най-възрастната жителка на общината Шукрие Мехмед Юсеин от село Айрово. Градоначалникът отиде на крака при столетницата, която тази година е навършила 101 години. Оказа се, че се е появила на белия свят  на 20 март, денят в който е роден и бащата на Хасан Азис.

  Кметът поднесе на старицата цветя и изпържени от него мекици.

 Хасан Азис показа кулинарните си умения на центъра на село Опълченско половин час преди това.  Той пристигна за да поздрави за Байрама местните жители.  Завари кметицата на селото Басрие Хайрула          и секретарката на кметството да пържат мекици за събралите се хора от Опълченско.  Градоначалникът реши да покаже, че за него няма тайни в кулинарията.  Той се захвана да пържи мекици пред слисаните погледи на селските жители. Кметът предаде уменията си и на журналисти от местни вестници и сайтове. Той даде указания как да се обръщат мекиците, как да се бодат с вилица и как да се изцеждат от олиото.

 След това градоначалникът почерпи с ритуалната храна събраните местни жители. Традицията повелява на този ден да се раздават не само мекици, но и бонбони. Почитат се възрастните хора,поясни за Кърджали бг вести кметът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини