От х:

Днес в x:

Два нови социални проекта спечели община Ардино

Ресми Мурад

По време на работната среща на кметовете на населени места в община Ардино с градоначалника Ресми Мурад бяха представени два нови социални проекта, които ще се реализират на територията на общината. Това са проект "Подкрепа за достоен живот" (социална услуга „Личен асистент" за лица с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват), в партньорство с Агенция за социално подпомагане и Дирекция „Анализ, административно и информационно обслужване” и проект „Грижа в семейна среда – домашни помощници и социални асистенти”. Пред присъстващите администраторът на проект „Подкрепа за достоен живот” Айсен Саидова съобщи, че продължителността му е 14 месеца и ще се реализира на три етапа. В първия етап ще бъдат назначени 11 лични асистенти, а във втория 27, като те могат да обслужват повече от един потребител. Документи за първия етап се подават от 8 до 22 ноември, за втория от 10 до 24 януари 2011 г., а за третия от 8 до 22 ноември 2011 г. Саидова уточни, че подаването на документи за включване в Проекта (I етап) се извършва общината (района), по местоживеене на кандидата по настоящ адрес. Проектът ще стартира на 10 януари.
Координаторът на проект „Грижа в семейна среда – домашни помощници и социални асистенти” Елван Исмаил запозна присъстващите с условията и изискванията му. Тя отбеляза, че по проекта ще бъдат назначени 25 души, които ще обгрижват най-малко двама. Зам.-кметът Неджми Ходжов съобщи, че се подготвя още един проект, по който ще има възможност да се открият яслени и детски групи в повечето населени места в общината, като Бял извор, Жълтуша, Падина, Млечино, Горно Прахово, Боровица. Той поясни, че на всички кметове на населени места са раздадени формуляри, за да уточнят по места броя на децата, чийто родители са безработни, получават социални помощи, не са здравно осигурени и имат здравни проблеми. Юксел Исмаил от Дирекция Бюро по труда в Ардино каза, че по Национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" до края на годината 130 души от общината ще бъдат назначени на работа.
Директорът на Центъра за обществена поръчка в Ардино Светла Семерджиева припомни на кметовете дейността му. Тя разясни, че целта на Центъра е да съдейства за реформиране на системата за закрила на децата и намаляване броя на децата в риск чрез развиване на алтернативни услуги в общността. Семерджиева се обърна към тях с молба, ако има деца от рискови семейства в районите им да се обърнат към тях за евентуално съдействие.

Гюнер Шукри


Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини