От х:

Днес в x:

26 °C

Плевнелиев назначава проверка за водата в Кирковско по искане на ДПС

Неджми Али

   Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща да назначи проверка за поскъпването на гравитачната вода в община Кирково. Това стана по искане на народният представител Неджми Али. Депутатът поиска също така Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да преразгледа решението си за повишаване на гравитачната вода в селата Тихомир, Чакаларово, Джерово, Дружинци, Завоя,  Шумнатица,Горно Кирково и Веслец.

   Обещанието на министър Плевнелиев додйде по време на парламентарния контрол в отговор на питане на народните представители Неджми Али и Лютви Местан. От трибуната въпросът бе отправен от депутата Неджми Али. Той посочи, че с решение на ДКЕВР от 1 януари цената на гравитачно подаваната вода за посочените села в Кирковско е поскъпнала 2,5 пъти-от 0,38 на 0,84 лв.без ДДС. Спроред народният представител в мотивите на В и К ООД Кърджали за поскъпването на водата са допуснати редица пропуски. Операторът не е оповестил по подходящ начин чрез средствата за масово осведемовяне, предложенията за нови цени в едномесечен срок преди подаването на заявлението за утвърждаването им.

Общите загуби на доставената по гравитачен път вода са едва 7 %, докато за помпажната те достигат 42,6%. Парадоксалното според депутата е ,че делът на подаваната по гравитачен път вода е едва 3 % от общото количество, а разходите са формирани на база 6 % от общите разходи на дружеството. Неджми Али подчерта, че няма разходи за еленергия , а на практика потребителят заплаща услуга, която не му е предоставена.

 Депутатът сочи, че рязкото увеличаване на цената на водата , подавана по гравитачен път е създала огромно напрежение и недоволство сред жителите на община Кирково, които настояват цената й да бъде преразгледана.

 В отговорът си министър Плевнелиев отбеляза ,че стойността от 0,38 лв. на куб. м не отразява действителните разходи по нейната доставка, които са значително по големи. Във „В и К”-Кърджали цената години наред не е била променяна и не отразява реално направените разходи.  Тя е била изкуствено държана ниска. Стойността на гравитачната вода е калкулирана въз основа на закон от 2008 г.и бизнесплан на „В и К” Кърджали,  който е публично определен и обсъден, каза още министърът. Бизнеспланът е обоснован и доказан до последния лев пред ДКЕВР. Плевнелиев подчерта, че в дружеството в Кърджали държавата има 51 % дял,останалият е на общините.

 В репликата си народният представител отбеляза, че със своите 51 % държавата е принципал. Общините не могат да окажат влияние тъй като от една година не са провеждани съвместни заседания с тяхно участие,за да могат да се дискутират тези проблеми.В същото време с поскъпването на водата се влошава нейното качество. В Чакаларово е спряно подаването на вода за детската градина и училището по тази причина.

Според Неджми Али във „ВиК” има много назначения и увеличен щат. Думите му предизвикаха престрелка с народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини