От х:

Днес в x:

25 °C

Кръст израства върху ръката на майстор на църкви

Често съдбата ни белязва със знаци, които носим до края на дните си. Търсим обяснението им или в науката или в паранормалното. За медиците подобни случаи са истинско предизвикателство. С такъв пациент се сблъсква и известният специалист по кожни болести в Кърджали д-р Иван Станчев. Случаят е повече от любопитен-върху ръката на майстор –зидар се появява кръст. Самата кожа се е надигнала и образувала божия знак. Феноменалното е, че кръстът се появява върху ръката на строител на църкви.

Случаят предизвиква огромен интерес сред дерматолозите в САЩ. Проф.Петер Кьовленцер иска доклад от д-р Станчев. Ученият разказва за случая на конгрес в Сан Франциско. Професорът пише на българският си колега, че докладът е предизвикал огромен интерес сред специалистите.

За д-р Станчев това предизвикателство на медицината не е изключение.  Той е единственият лекар в Кърджали, който се занимава с казуистика-изследва и лекува редки заболявания.  Познат е в научните среди по света. Участвал е със свои доклади в над 10 международни конгреси по дерматология и венерология.  Бил е на форуми във Виена, Барселона, Лондон ,Париж. Последната му изява е на ХVІІІ национална конференция в София в началото на ноември.

Д-р Станчев влиза в класацията на 2000 интелектуалци на 21 век на Биографичния център в Кембридж. Попада и в справочника „Кой кой е в света?”. Носител е на престижната национална награда „Проф.Петър Попхристов”за принос в дерматологията на страната. Познат е в медицинските среди не само като изследовател на редки болести, но и като творец. На артизложба на дерматолози по време на световен конгрес в Женева представя на френски и английски двете си книги „Звездите в нас” и „Пречистена кръв”.

Според лекаря предизвикателствата пред медиците в последните години се увеличават. Пациентите вече имат Интернет. Четат в Мрежата за заболяванията си. Сами се опитват да и поставят диагнози. Дори са наясно с новите лекарства които излизат.

Затова д-р Станчев продължава да търси редките медицински случаи. Най –трудни за диагностициране са надставените редки болести. Едно заболяване на кожата засяга вече поразено от друго заболяване място.

Описва случай на рядка болест,която се появява  на стъпалото на пациентите. За първи път той регистрира подобен случай в България. Докладва го на световен форум в Барселона. Публикува го в списание „Дерматология и венерология” през 1995 г. Случаят е описан в петтомната „Клинична дерматология” на световноизвестният учен проф.Йозеф Демис.

В Кърджали се среща с феномена „цветна пот”. Предизвиква се от бентонита. Много трудно се лекува. Дрехите пожълтяват е това е един от видимите белези.

Описал е и болестта ихтиозис хистрикс. Човек заприличва на таралеж, заради появата на рогови образования. Често те са островърхи,стържещи като пила. Заболяването е изключително тежко за пациента и трудно се лекува. Случаите в света описани от медицината не са много.

Това което притеснява лекаря е безхаберието на хората към собственото си здраве. Напоследък зачестяват случаите за саморъчно имплантиране на парафинови и силиконови имплантанти в мъжките полови органи. Това става най-често в затвора с подръчни средства. Целта е да се уголеми члена. Много често обаче се получават гранулации. Случва се и вкараните течности бавно да изтичат. Това нарушава дейността на мъжкия полов орган.

Станчев получава признанието на учените в страната. Доц.Янкова,началник на кожната клиника в Медицинска академия –Пловдив и проф. Цанков,председател на българското дерматологично дружество казват за него:Той  винаги се е представял с много редки и оригинални случаи. Работи сам,а не в болница. Дава всичко от себе си.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини