От х:

Днес в x:

Първанов събира АБВ на тайна среща преди старта

Президентът Георги Първанов събира на тайна сбирка съмишлениците си за движението АБВ преди старта му на 11 ноември. Тази вечер държавният глава ще се види със създателите на гражданския проект, предаде АСН.

На срещата ще обсъждат кой да бъде лидер на формацията, както и сценария за деня Х - 11 ноември, когато официално ще бъде даден старт на проекта в НДК. Най-вероятно лице на АБВ ще бъде благоевградският кмет Костадин Паскалев, издават учредителите. Според други пък Първанов ще заложи за лидер на формацията на Меглена Плугчиева или Ивайло Калфин. "Зависи кой от двамата ще надделее като кандидатура за президент. Плугчиева има зад гърба си подкрепата на много посланици", говори се на "Позитано" 20.

На 23 октомври Първанов събра за първи път на едно място привържениците на идеята да се създаде "движение на духа". При държавния глава тогава са били екс външният министър в кабинета на тройната коалиция Ивайло Калфин, Паскалев, социалдемократът синдикалист Божидар Митев, Петър Стоянович /Гергьовден/, лидерът на ЕНП Мария Капон, земеделците Стефан Личев и Спас Панчев, представители на ВМРО-НИЕ и Тракийското дружество. Като съпричастни към проекта се броят още бившият министър на културата Стефан Данаилов и проф. Кръстьо Петков, които обаче не са участвали в съботната сбирка. Кметът на Сливен Йордан Лечков призна вчера, че е бил канен в новия проект, но отказал, тъй като симпатизирал на ГЕРБ.

Според осведомени, Любен Дилов и бившият министър на финансите Пламен Орешарски също са сред сигурните участници на форума в НДК след девет дни. Там ще бъде и ексминистър Миглена Плугчиева, засега загадка остават имената на учените и интелектуалците, които ще се присъединят към АБВ проекта. Говори се, че сред канените са Благовест Сендов, синдикалистката Янка Такева, акад. Васил Сгурев, председател на Федерацията на научно-техническите съюзи.

Осведомени в партийните интриги твърдят, че инициативата на Първанов била официално договорена между него и Сергей Станишев. "Президентът трябва да обере разпилените гласове от БСП. Затова Първанов събира толкова разнородни хора. На по-следващ етап БСП на Станишев и гражданската инициатива щели да се подадат ръка в парламента и да направят коалиция", твърдят посветени. Държавният глава и бившият премиер правили договорките си, докато играели заедно тенис на маса, обясняват техни приближени.

Тезата за обща игра между Първанов и БСП разясни и червеният депутат Георги Божинов вчера. "На първите избори догодина ще се надбягваме с Първанов като атлети на 100 м, но състезанието не свършва с този финал", обясни социалистът. Според него на парламентарните избори двата отбора ще бягат заедно в щафетата 4 х 100. "Вярвам, че с това ново обединение ние ще направим щафетата, която ще даде на България следващото четиригодишно управление", прогнозира Божинов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини