От х:

Днес в x:

Пишеш срещу гейове, влизаш в затвора. Преглед на националния печат

„24 часа": Преглед на кола само след платени всички данъци

От догодина дори минаването през годишен технически преглед на колата да става само ако собственикът покаже бележка от общината, че си е платил данък сгради, такса смет и не й дължи нито лев.

Това предвиждат промени на Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на финансовото министерство.

Сега това изискване важи за всяка продажба или прехвърляне на автомобил.

С по-солен данък догодина ще се облагат колите с мощност над 149 киловата. Общините ще решат колко да е точният размер на "данък лукс"за мощни коли. Законът ще ги задължи той да е в диапазона от 3,30 до 7,38 лв. за всеки киловат над 149.

По сметки на експерти това означава, че налогът за нова мощна кола ще е над 1000 лева.

Данъкът за колите да се плаща на 2 вместо на 4 равни вноски, както досега, предвиждат промените. Запазва се отстъпката от 5% при плащане накуп.

Също от 1 януари догодина общините да определят размера за данък сгради не в досегашния интервал от 0,1 до 2,5 промила върху данъчната оценка, а от 0,1 до 4,5 промила, предлагат от финансите.

 

„24 часа": Волен с дънки, Атака и РЗС се надъхват за бой

Дънките и коженото яке на лидера на „Атака" Волен Сидеров предизвикаха спречкване между депутати в парламента. Народни представители от Атака и РЗС за малко да се сбият в пленарна зала.

По-рано днес от парламентарната трибуна независимият депутат от РЗС Тодор Великов направи забележка за облеклото на Сидеров. Той поиска шефката на парламента също да го порицае. Отговорът на Цецка Цачева обаче бе, че тя няма такива правомощия и ако иска Великов може да се оплаче в етичната комисия.

Пред журналисти Тодор Великов разказа, че атакистите Десислав Чуколов и Павел Шопов му отправили заплахи и за малко са щели да му посегнат. До бой обаче не се е стигнало.

 

„Труд": Пишеш срещу гейове, влизаш в затвора

Затвор за журналисти, които подбуждат към всякакъв вид дискриминация, предлага правителството.

Министрите приеха поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 г., глоба между 5000 и 10 000 лв. и обществено порицание за този, който чрез средства за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци.

В сегашния Наказателен кодекс (НК) също имаше подобен текст, който обаче криминализираше само подбудителите към расова дискриминация. Сега затвор заплашва и журналистите, проповядващи всякакви признаци на дискриминация, установени в закон или международен договор. Според българския Закон за защита от дискриминация тя може да бъде полова, религиозна, образователна, по политическа принадлежност, увреждане, семейно положение, сексуална ориентация или имуществено положение.

 

„Труд": ГЕРБ и ДПС прецакаха заедно "Атака"

Съвместно гласуване на ГЕРБ и ДПС прецака вчера намерението на "Атака" да прокара в дневния ред обсъждане за насрочване на референдум за членство на Турция в Евросъюза.

Депутатите прекараха четири часа в процедурни хватки. През юли ВМРО внесе в парламента 322 526 подписа за национално допитване по въпроса. По закон са нужни 200 000 парафа на граждани с избирателни права.

Вместо да вземат решение по същество, депутатите възложиха на службата ГРАО да направи проверка за законността на подписката. Идеята бе на шефката на парламента Цецка Цачева, защото в закона имало вакуум. За това на службата ще трябва да се плати, но не е ясно колко.

Изненадващо единствено ДПС подкрепи ГЕРБ и така решението мина.

Още сутринта "Атака" напусна залата, защото мнозинството подкрепи предложение на ДПС искането и на националистите за насрочване на референдум да отпадне.

Лидерът им Волен Сидеров се възмути: "Учудвам се, че ГЕРБ подкрепи антибългарско предложение от петата колона на Турция в България - ДПС". И с депутатите си напусна залата. За малко да се стигне до сблъсък с РЗС, защото Тодор Великов направи забележка, че Сидеров се явява на трибуната в неприличен вид - с кожено яке и по дънки. Екшънът обаче се размина.

 

„Стандарт": Волен плаши Бойко с развод

Членството на Турция в Евросъюза нажежи до червено отношенията между премиера Бойко Борисов и лидера на "Атака" Волен Сидеров. "Оттук нататък няма да подкрепяме безусловно ГЕРБ", обяви лидерът на националистите на митинг в Пловдив. Сидеров предупреди в прав текст управляващите, че ако не го подкрепят, партията му ще вземе властта.

По-рано през деня депутатите от ГЕРБ и ДПС отхвърлиха искането на атакистите за незабавен референдум за членството на Турция в Евросъюза и това вбеси Сидеров.

На митинга в Пловдив лидерът на "Атака" каза още: "Дадох доверието си на премиера, но вече се питам на прав път ли вървим, защото не е пипната парaта на БСП и ДПС и оправдания вече с кризата не може да има. Всички знаем, че тя беше предизвикана от брокерите на Wall Street." Сидеров бе категоричен, че ще поставят няколко условия на ГЕРБ, за да продължат да ги подкрепят. Волен настоя за разваляне на сделките с ЧЕЗ, Е.ОN и ЕVN, а печалбите от тези три дружества да отиват директно във фонд за пенсиите. Той обясни, че парите за възрастни хора ги няма, защото България е била ограбена по времето на Костов. По думите на Сидеров всички правителства след 90 г. трябва да отидат на съд.

„Стандарт": Сто квадрата за 60 стотинки

Сто квадратни метра за 60 стотинки наем. Евтиния за "Гинес". Толкова е тарифата на Българската академия на науките за свои хора.

Става дума за имот край Перник, отдаван вече 16 години за смешните стотинки. В доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, с който "Стандарт" разполага, е пълно с още скандални договори на БАН. Склад в столицата например е бил даден на бизнесмен за 0,02 евро/кв. м. Частни фирми са се уреждали да ползват имоти на БАН, без да броят и лев. При това закъсалата за пари академия им е плащала сметките за ток и парно. С много от сградите са се разпореждали еднолично директорите на институти, а не самата БАН.

Шефовете на академията вдигнаха вой до небето, че държавата не им дава достатъчно пари, а се оказва, че са затънали в далавери, коментираха експерти.

„Монитор": Митничарското село с частно енерго и ВиК

Жителите на незаконното селище на брега на яз. „Ивайловград" са си изградили и частни енерго и ВиК мрежа. На фрапиращото нарушение се натъкнали инспекторите от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) по време на проверките си в т.нар. Весело село. В незаконното Ставри Димитрово строителните ревизори открили, че в края на 90-те години са направени три частни трафопоста, два от които са в заливната зона на язовира. От тях са се снабдявали с ток незаконните вили. Това съобщи областният управител на Хасково Румен Данев. „Излиза, че частник е продавал ток, което е абсолютно незаконно", каза Данев. До два дни той очаква отговор от ЕВН чии са трафопостовете и кой е плащал консумираната електрическа енергия.

„Монитор": Тузарските имоти с по-висок данък

Собствениците на къщи в „Драгелевци" и „Бояна" вероятно ще плащат по-висок данък сгради от следващата година. Причината за това е, че данъчните оценки на районите в Подвитошката яка ще бъдат вдигнати. „В момента се изготвя промяна на зонирането на града, според което се определя данъчната оценка на имотите. Досега кварталите в Подвитошката яка, където се намират най-луксозните имоти попадаха в зона номер 5, където данъчните оценки са по-ниски. Сега това ще бъде променено и те ще попаднат в зона номер 2", обясни пред „Монитор" главният архитект на София Петър Диков. Размерът на налога за сгради се определя, като се начислява промил 1,875 върху всеки 1000 от данъчната оценка.

„Монитор": До живот за убийство на расова основа

Убийството и причиняването на телесна повреда на расови основа или ксенофобски подбуди вече ще се наказват с по-тежки присъди. Това предвиждат промени на Наказателния кодекс, които бяха приети на вчерашното заседание на правителството. Така за убийството на ром по расови подбуди например се предвиждат решетки от 15 до 20 г. или дори най-тежкото наказание, предвидено от закона у нас а именно до живот без право на замяна. До 15 г. затвор при причиняване на тежка телесна повреда чакат расистите. Проповядването или подбуждането към дискриминация от медиите, сайтовете и дори личните страници в интернет ще се наказва с до 4 г. зад решетките, от 5000 до 10 000 лв. глоба, както и с обществено порицание.

„Сега": ГЕРБ ще обложи с данък "лукс" голяма част от масовите жилища

Управляващите направиха поредния си лупинг и погазиха обещанието си да не вдигат данъците догодина. Министерството на финансите се е върнало към идеята да бъде въведен данък "лукс", но обхватът му е значително разширен. Всеки, който има жилище с данъчна оценка над средната за съответната община, ще плаща с 30% по-висок налог. Това е записано в промените в Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на МФ.

Според проекта средната данъчна оценка ще се определя на базата на оценките на всичките имоти в общината през съответната година. Цифрата ще се утвърждава от общинския съвет и ще се публикува в интернет до 1 март всяка година.

Когато данък "лукс" бе представен през пролетта, управляващите предлагаха имотите с данъчна оценка над 300 хил. лв. и колите над 70 хил. лв. да се облагат с двоен данък. При този вариант обхватът на налога щеше да е минимален, защото недвижимостите с оценка над 300 000 лв. се броят на пръсти. Новата редакция обаче ще обхване много повече граждани, включително в малките градчета и села, и ще натовари имоти, които нямат нищо общо с понятието "лукс".

 

„Дневник": Национализация за личните сметки в професионалните фондове

Средствата по личните партиди на работниците от първа и втора категория труд в професионалните фондове ще се прехвърлят в общ фонд към Националния осигурителен институт. Решението за практическата национализация на частните сметки взе правителството вчера. Предложението е на социалния министър Тотю Младенов, подкрепено на 100% от премиера Бойко Борисов.

Причината е липсата на достатъчно средства по частните партиди, които трябваше от 1 януари догодина да поемат напълно ранните пенсии, независимо че парите в тях се трупат от 2000 г., а голяма част от хората са внасяли осигуровки в НОИ преди това.

В дискусията в МС няма и дума как ще стане прехвърлянето на активи за близо 500 млн. лв., нито за възможните ефекти. Един от тях се прояви още вчера - борсата затвори с 2% надолу след новината. Според анализаторите с тази стъпка България се връща назад в развитието на пенсионния си модел. Депутати от опозицията и юристи определиха решението като противоконституционно.

Работодателите потвърдиха, че няма да подкрепят споразумение за пенсионната реформа с подобна промяна. Премиерът обаче не се интересува от мнението им. Професионалните фондове отказаха коментар, преди да видят решението черно на бяло.

 

„Дума": Дянков предлага вдигане на данък сгради

Общините ще могат значително да повишат данакът върху имотите. Това става възможно с промени в Закона за местните данъци и такси, подготвени от Министерството на финансите. Размерът на данъка се определя в рамките от 0,1 до 2,5 промила върху данъчната оценка. Предложението на Дянковото министерство е това вече да става в рамките от 0,1 до 4,5 промила. Тази възможност позволява, ако общината реши, да може да повиши данъка върху имотите до 80%, спрямо сегашната най-висока база. Общините ще могат да имат по-високи приходи и от данък лукс. С него ще могат да се облагат имотите, на които данъчната оценка надвишава средната за общината. В този случай налогът на жилищата се повишава с 30 на сто спрямо определения за имотите в общината. Данък лукс ще се въведе и за автомобилите с мощност на двигателя над 149 киловата. По груби сметки това означава, че нова мощна кола ще бъде обложена с данък над хиляда лева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини