От х:

Днес в x:

Самоуби се кмет, разследван заедно с Гюнай Сефер. Преглед на националния печат

"Сега": Митничарското село се оказа на ничия земя

Скандалното митничарско село с незаконни вили край язовир "Ивайловград" се оказа строено върху ничия земя. Кметът на община Любимец Янко Кючуков вчера обяви, че общината няма отношение към постройките и не може да ги разруши, защото вилите са строени върху земя, собственост на НЕК. От НЕК отрекоха земята да е тяхна и уточниха, че стопанисват само язовирната стена и веца. Така виновници няма, а какво точно се е случило, ще се опитва да разбере хасковската прокуратура, която се самосезира по случая.

Вилите бяха разкрити при акция на НАП. Оттам обявиха, че върху държавни земи са построени 45 незаконни постройки.

"Стандарт": Прокурори влизат в баровските къщи

Прокуратурата се е самосезирала и започва проверка за извършени престъпления при строителството на луксозни имоти в южните райони на София. Това заяви заместник градският прокурор на София Роман Василев по време на среща с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, главния архитект на столицата Петър Диков и ръководството на Дирекция национален строителен контрол. Градската прокуратура ще провери и всички данни за извършени данъчни престъпления, които НАП и столична община открият в рамките на съвместната им акция, добави още прокурор Василев. При полета на данъчните с хеликоптер над баровските имоти в София бяха набелязани 36 къщи за проверка.

"Стандарт": Октопода по пантофи

С топли пантофи сменя арестантските налъми Алексей Петров. Нароченият Октопод бе пуснат под домашен арест след 8 месеца решетки. 6 часа апелативните съдии слушаха вчера бившия агент на ДАНС, адвокатите и прокурорите. Дузина бивши барети аплодираха решението с мощни възгласи: "Браво". Няма доказателства за организирана престъпна група Октопод от 8 души, обяви съдия Камен Иванов. Има противоречиви данни и за група, ръководена от Алексей Петров и членове Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов. Според магистратите, от 2004 до 2010 г. те развивали престъпна дейност, свързана с "Такси-С-Експрес" и със събирането на дългове от "Ин-80".

"24 часа": САЩ с интерес към горивото от АЕЦ „Козлодуй"

Има голям американски инвеститор, който проявява интерес да помогне в третирането на отработеното гориво от ядрените реактори на България.

Това съобщи посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик на среща с журналисти в София.

Така той отговори на зададен му въпрос дали изграждането на склад за отработено ядрено гориво на площадката край АЕЦ "Козлодуй" не е споменатата от премиера Бойко Борисов голяма чуждестранна инвестиция у нас, която ще бъде обявена скоро. "Не зная дали това е тайната инвестиция", отговори посланикът.

"Труд": Скачат осигуровките на барманите

Бизнес и синдикати се споразумяха увеличението на минималните осигурителни доходи за идната година да е средно с 5,6%.

Най-високо - с 12,5%, са литнали минималните прагове за бармани, сервитьори, хотелиери и обслужващ персонал в туризма и ресторантьорството. В този бранш шефовете ще трябва да се осигуряват върху минимум 800 лв. на месец - само с 26 лв. по-малко, отколкото началниците във въздушния транспорт.

Барманите ще правят вноски върху 380 лв. минимум, а летците - върху 619 лв.

"Новинар": Натискат учените от БАН да си дарят заплатите

Учените от БАН да дарят заплатите си за следващите два месеца или да излязат в неплатен отпуск до Коледа. Това са два от вариантите, между които трябва да избират институтите към академията, за да се вместят в орязания бюджет за тази година, научи „Новинар". През 2010 година бюджетът на БАН е 49 млн. лева, което е с над 50% по-малко отколкото за миналата. Тогава парите, с които са разполагали от академията, бяха към 120 млн. лева.

Другите антикризисни варианти са съкращения средно с 15% във всеки институт, както и научните сътрудници да започнат да работят на половин работен ден.

"Труд": Омбудсманът Ганев купил дрехи за 28 000 лв.

Над 28 000 лева са били изплатени за "представително работно облекло" на служителите на омбудсмана през миналата година. Това показва одитът на Сметната палата за 2009 г.

Според документа институцията е отчела 1435 лв. приходи от наем на предоставено за ползване жилище. В същото време е изразходвала над 2,3 млн. лв. От тях 670 795 лв. са отишли за заплати на 41 служители. Те са получили и над 45 000 лв. премии.

Общата разгъната площ, на която работят Гиньо Ганев и хората му, е 2452 кв. м, показва справка, предоставена на "Труд". В сградата имаме не само канцеларски кабинети, но и зала за прием на граждани, заседателна зала с 30 места и конферентна зала с 80 места, където се провеждат всички пресконференции и срещи с граждани и организации, обясни вчера Ганев.

"24 часа": Самоуби се кмет, разследван заедно с Гюнай Сефер

32-годишният кмет на дуловското село Межден Турхан Бейзат Мюмюн се е самоубил, съобщи вчера сайтът "Фрогнюз".

Мюмюн е предпочел смъртта пред алтернативата да бъде разследван и замесен като съучастник в далаверите на скандалния депутат от ДПС Гюнай Сефер, пише още електронното издание.

На 6 октомври кметът увиснал на въже в селскостопанска постройка в дома си. Малко преди това казал на близките си, че тръгва за оперативка. В селото и в района на Дулово хората знаели, че седмица по-рано Турхан бил викан на разпит в общинското РПУ за източени пари от обществена поръчка. Ставало дума за асфалтиране на улиците на селото, но настилката така и не била положена. Кметът Бейзат обаче бил принуден да подпише оправдателни документи и протоколи, че парите са изплатени, а услугата е извършена. Според местните хора бил притискан да прикрива нарушенията на депутата от ДПС, който стоял зад издигането на кандидатурата му за кмет.

"Стандарт": Енергото с блокирани сметки в 25 банки

Търговец осъди Енергото, а сметките на компанията ще бъдат блокирани днес. Частният съдебен изпълнител Деян Драганов налага запор върху авоарите на Е.ОН в 25 банки. Принудителната мярка е по искане на разградската фирма "Бултур Строй"ООД, която е осъдила германския концерн за недоставен ток.
Дружеството с управител Валентина Михайлова е собственик на 16 павилиона, построени върху частна земя в района на общинския пазар в Разград. Магазините с обща площ 198 кв. м са завършени през декември 2008 г., но са оставени без електричество до юни 2009-та. През това време компанията е изпратила десетки молби до енергийното дружество с очакване да им достави ток, но те са били напразни. От Е.ОН обясниха забавянето с това, че свързването към електропреносната мрежа трябва да стане, като се премине през общински терен, за който не са получили разрешение от Общинския съвет.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини