От х:

Днес в x:

Алексей Петров на свобода

Алексей Петров излиза от ареста, реши окончателно софийският апелативен съд като освободи бившия съветник на ДАНС под домашен арест.

Днес вече девети месец съм в ареста. Изфабрикуваният октопод трябваше да обслужва определени интереси и да се отклони вниманието от истинския. Това каза по-рано днес Алексей Петров в обясненията си пред Софийски апелативен съд, който гледа мярката му за неотклонение.

По-късно пред журналисти Алексей Петров категорично заяви: "Не съм рекетьор от 90-те години на миналия век, което доказано се знае, включително и от министър-председателя".

"Усилията, в които беше впрегната и цялата държавна машина за събирането на доказателства, се оказаха непосилни за разследващите", каза още Петров пред апелативните магистрати.

Той обясни още, че това е принудило неговите обвинители да погледнат архивни случаи от преди 12 години за отношенията му с Георги Цветанов и Валентин Шопев. От думите му стана ясно, че няма как да бъде допуснат до държавни тайни, ако тези архивни случаи не са били проверявани.

Той бе категоричен, че ако се проследят архивите, в крайна сметка ще се види, че двата случая са от една жалба от него срещу Георги Цветанов за измама в особено големи размери и дело срещу Шопев. Алексей Петров каза още, че здравословното му състояние е сравнително добро към момента.

Адвокатите на Алексей Петров Васил Василев и Ина Лулчева заявиха, че няма друг случай през последните 20 години, при който човек да се държи осем месеца в ареста за предполагаеми престъпления от преди 10 и 12 години. Излиза, че дали има "Октопод" е без значение, важното е Алексей Петров да стои в ареста, каза още Васил Василев. Защитата на Алексей Петров отказа да посочи болница, в която той да бъде опериран.

В началото на делото прокуратурата посочи, че е изпратено писмо от наблюдаващия прокурор Светлозар Костов, в което е поискано защитата на Алексей Петров до три дни да посочи, в коя болница той да се лекува.

Градският съд на София поиска това от държавното обвинение, след като отказа да промени мярката му за неотклонение. Така миналата неделя стана ясно, че според съда Алексей Петров трябва да бъде опериран, но да остане под стража. Днес, когато адвокатите обжалват мярката му за неотклонение пред по – горна инстанция, Васил Василев каза, че те няма да участват в това "извращение" на правото, а и на човещината и затова, макар да са получили писмото не са посочили болница. Защитникът определи това като поредното доказателство, че нормите на правото и на човещината нямат значение, а е важно Алексей Петров да бъде задържан и изолиран. Василев заяви, че не може да приеме за нормално арест в болница и заяви, че това е "нечовешко и унизително".

"Не мога да приема за нормално това, което се твърди, че на Алексей Петров трябва да му се устрои нещо като арест в болницата, тъй като това е нечовешко и унизително отношение", категоричен бе адвокатът. И неговият колега Ина Лулчева помоли съда да се абстрахира от общественото популяризиране на случая. По думите й, ако делото беше с обвиняем, който не е известен, щеше всичко по него да бъде изключително просто. Тя заяви, че не може един човек да се държи в ареста по обвинения за престъпления извършени от преди 12 и 10 години. Градският съд на София прецени, че единствените две обвинения, по които има обосновано предположение, че са извършени от Алексей Петров и затова той трябва да остане в ареста са за рекет и изнудване срещу Георги Цветанов от 1998г и Валентин Шотев от 2000г.

Съдът се мотивира, че новопоявилите се обстоятелства и привличането на двамата като свидетели могат да породят отново агресивно поведение от страна на Петров към тях. Днес Ина Лулчева поиска към делото да се подходи като към всички останали дела и съдът да прецени дали има реална, а не хипотетична опасност той да извърши престъпление. Според нея е смешно да се твърди, че Алексей Петров може да въздейства на Георги Цветанов и Валентин Шотев, тъй като те са дали вече показания. Адвокатът увери, че именно Петров е този, който най – много иска двамата да са добре. Тя попита колко ще струва и кой ще плаща лечението на Алексей Петров в частна болница. Тя поиска да узнае и в кои правомощия на съда влиза това той да казва къде да се лекува.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини