От х:

Днес в x:

България има голям потенциал относно балнео, СПА и уелнес туризма

България има голям потенциал по отношение на балнео, СПА и уелнес туризма, предаде Фокус.

Доц. Преслав Димитров, преподавател в Югозападния университет в Благоевград и заместник-председател на Българска камара за образование, наука и култура каза, че страната ни, заедно с Франция и Румъния правят 60 % от предлагането на този тип туризъм в рамките на Европейския съюз, а все още България не е различима толкова ясно като дестинация, предлагаща тези услуги.

Направи се много в сектора в последните 20 години и България разполага с един потенциал от луксозни и демократични по своята същност в хотели. Всеки един потребител може да ползва голяма част от услугите поради факта, че пребивава в самия хотел, нещо, което не се случва в Западна Европа. Другият сериозен потенциал е, разбира се, културното ни наследство, при положение обаче, че това наследство бива разпознаваемо като българско и като автентично за България. Все още това нещо не се случва по западноевропейските летища, по западноевропейските туристически каталози и справочници.

България практически отсъства, а и западният потребител няма някакъв стабилен устойчив образ като например Айфеловата кула или Ватикана, който да може да свърже дестинацията България с нещо устойчиво в съзнанието на потребителя. Бихме могли като страна да се опитаме да създадем някакъв стабилен устойчив образ, чрез който потребителят да се насочва за културен туризъм в рамките на нашата страна, но за това трябва една кампания в продължение на пет до десет години упорита работа и с далеч повече пари, отколкото понастоящем се отделят за национална туристическа реклама, каза той.

По думите му - парите от реклама се връщат многократно, когато биват изхарчени по умел начин. За да е ефективна една реклама, тя трябва да съдържа така нареченото изключително предложение за продажба, а именно това, което откликва на потребностите, на интересите на туриста, за да дойде, да види България и да я предпочете пред всички останали дестинации. Това все още трудно се различава в българските рекламни спотове. Опитът да хванем всичко от нашата страна и да го представим като национален „тюрлю” гювеч е малко неефективен. Разбира се, фактът, че има национални туристически рекламни клипове е положителен, просто трябва да се намери акцентът – както турците правят акцента върху техните плажове и възможността за семейна почивка, гърците върху тяхната древна история, както румънците в момента правят акцента върху Дракула и възможността да се открие нещо екзотично в рамките на Източна Европа, каза той.

Ние трябва да намерим акцента, но този акцент да не бъде само върху морските курорти, а да се намери един основен и тогава да се доразвива рекламната тема за морските курорти, рекламната тема за планинските ни курорти, не да се опитваме всичко това бъде в рамките на клип от 40 секунди, защото е невъзможно, а и няма да се случи убедително в очите на потребителя, каза още доц. Димитров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини