От х:

Днес в x:

Колизеумът в Рим в "пламъци"

В Рим тази вечер в рамките на тържествата по повод 140-ата годишнина от обявяването на Рим за столица на обединена Италия ще бъде "изгорен" главният символ на Вечния град - Колизеумът, съобщи ИТАР-ТАСС.

Необичайният проект е на датско-аржентинската двойка художници Тира Хилден и Пио Диаз, които преди няколко години започват работа над създаването на серията от видеоинсталации "Град в пламъци".

Двамата творци вече са "изгорили" здания в Германия, Полша, Дания и Южна Корея, допълва БТА.

Арт шоуто е толкова реалистично, че италианци вече няколко пъти са позвънили в пожарната служба. Художниците споделят, че "изгарянето" на Колизеума ще е най-зрелищната от всичките им подобни арт инсталации. Хилден и Диаз съобщават, че огненото зрелище е техният подарък за Вечния град, който преди 140 години е обявен за столица на обединена Италия.

Целта на проекта е да бъде показано колко уязвимо е културното наследство, колко нетрайни могат да се окажат дори и каменните символи на вечността.

Да припомним, че на 20 септември 1870 г. преди 140 години завършва обединението на Италия с влизането на италианските войски в Рим и обявяването на града за столица на кралството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини