От х:

Днес в x:

Подарък за Нова година - олиото скача поне с лев

Слънчогледа е качествен, но и скъп коментират земеделците

Драстичен скок в цената на олиото се очаква за Нова година. Песимистичната прогноза е на земеделеца Тенчо Тенев от „Клас 95“ и преработвателя Иван Станчев от хасковската маслобойна "Никадон" ООД.

Според Тенев, слънчогледът много скоро ще напусне настоящата си изкупна цена от 60 ст. за килограм и ще се оскъпи до 1 лв. килото около Нова година. Причините са във висококачествената продукция от една страна и в тежкото селскостопанско положение на Европа, която бе удавена от проливни дъждове това лято. "Това ще е реалната цена, ако не в България, то извън нея", коментира той.

Подобен скок на суровината ще доведе до пропорционално оскъпяване на крайния продукт, коментира преработвателят Иван Станчев. С уговорката, че цената на олиото се формира от много фактори, господин Станчев прогнозира поне двойно поскъпване спрямо настоящите цени. Под настоящи цени не се разбират тези в магазините, които са завишени неоправдано до 2.40-2.50, каза Станчев. Реално олиото струва около 2 лв литъра при изкупна цена на миналогодишния слънчоглед от 60 ст. за кило. При очаквания скок, мазнината ще се продава за поне 3.50 литъра.

Повишението все пак ще зависи и от количеството преработена суровина - колкото повече, толкова по-евтино, добави Станчев. Очакваното свръхпроизводство на слънчоглед може да ограничи ценовия шок.

Земеделците потвърдиха думите му. При нормален добив от 150 кг слънчоглед на декар, очакваното количество за тази година е 250 кила за декар. Качеството е много добро, семето е с висока маслодайност, коментира Тенчо Тенев в началото на жътвената кампания на есенника. Това, което може да провали нормалното прибиране на реколтата е проливен дъжд и вятър в следващите 30 дни.

Г.Христов

Започна жътвата на есенника
Иван Станчев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини