От х:

Днес в x:

Стефан Марашев: Стартовата митничарска заплата е 395 лева

По повод отказа на Йорданка Атанасова да започне работа на пункт Капитан Андреево потърсихме началника на митница Свиленград Стефан Марашев. Младата жена от Хасково бе класирана на първо място в конкурса за младши инспектор контрольор на пункт Капитан Андреево, но се оттегли, след като научи размера на възнаграждението.

Стефан Марашев, началник на митницата в Свиленград

-Г-н Марашев, вярно ли е, че резултатите от тестовете за интелигентност и лоялност на кандидат-митничарите на пункт Капитан Андреево не са били решаващи за допускането им до събеседване?

- Няма такова нещо. Документи за яваване на изпитите подадоха 240 младежи. Но 23 от тях не бяха допуснати, защото не бяха предоставили документи за владеене на чужд език или дипломи за завършено образование. Останаха 217, на теста за интелигентност се явиха 198 от тях. 48 издържаха изпита и решаваха теста за лоялност. За събеседването останаха 44, но се явиха с един по-малко. Интервюто с кандитатите протече в два дни. По регламент комисията трябваше да препитва всеки по 10 минути, но това време се просрочваше.

- По какви критерии изпитната комисия избра 5-мата контрольори и останалите 4-ма, които са резерва?

- Трябва да питате 5-членната комисия, която провеждаше събеседването. Те оценяваха кандидатите по 6 критерия, но трябва да се обърнете към проверяващите. Всеки един от изпитващите попълни протоколи и оцени кандидатите по точкова система.

- На какви въпроси отговаряха кандидатите?

- Питаха ги къде са учили, какъв чужд език владеят, за семейното им положение, дали са наясно със задълженията на младши инспектора контрольор.

- Една от кандидатките се отказа, когато разбра, че заплатата е 500 лева. Вярвате ли, че мераклиите за тази длъжност не са били наясно колко точно ще получават?

- Началната заплата на младши специалист контрольор не е 500 лева, а 395 лева. Все пак не кандидатстват за началник на митницата. Като не ги устройва възнаграждението, да не се явяват на изпит. Но не вярвам да не са знаели за колко ще работят, ако бъдат назначени.

На сайта на агенцията беше публикувана информация за задълженията на контрольорите. Но малка част от канидидатите си бяха направили труда да я прочетат.

На събеседването им бе обяснено, че се работи в тази последователност-дневна смяна, нощна смяна и два дни почивка. Беше им казано, че сами ще си покриват разноските по транспорта, ако не живея в Свиленград. Ако искат да наемат квартира, също ще я плащат сами.

- С какво си обяснявате големия брой кандидати за тази длъжност, въпреки ниското възнаграждение?

- С голямата реклама, която вие, медиите, правите на Златния кантар на Капитан Андреево. До сега не се е провеждал такъв конкурс и той беше широко разгласен. Дори повече, отколкото бе необходимо.Много пъти съм казвал, че кантарът не е това, което беше. Той е автоматичен и няма как да се манипулира.Рядко се допускат грешки и тогава има възможност да се корекция, но тази поправка оставя следа в системата. Пак го казвам-няма да потече златна река, от която да се гребе с двете шепи.

- Одобрените кандидати ще получат заповедите си за назначение днес. Какво им предстои?

- Предстои им обучение. След това застават на кантара. Ще преминат и курс в София, след който ще положат изпит. Ако го издържат, ще бъдат назначени за митнически служители със срок на изпитание 6 месеца.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини