От х:

Днес в x:

-3 °C

Стефан Марашев: Стартовата митничарска заплата е 395 лева

По повод отказа на Йорданка Атанасова да започне работа на пункт Капитан Андреево потърсихме началника на митница Свиленград Стефан Марашев. Младата жена от Хасково бе класирана на първо място в конкурса за младши инспектор контрольор на пункт Капитан Андреево, но се оттегли, след като научи размера на възнаграждението.

Стефан Марашев, началник на митницата в Свиленград

-Г-н Марашев, вярно ли е, че резултатите от тестовете за интелигентност и лоялност на кандидат-митничарите на пункт Капитан Андреево не са били решаващи за допускането им до събеседване?

- Няма такова нещо. Документи за яваване на изпитите подадоха 240 младежи. Но 23 от тях не бяха допуснати, защото не бяха предоставили документи за владеене на чужд език или дипломи за завършено образование. Останаха 217, на теста за интелигентност се явиха 198 от тях. 48 издържаха изпита и решаваха теста за лоялност. За събеседването останаха 44, но се явиха с един по-малко. Интервюто с кандитатите протече в два дни. По регламент комисията трябваше да препитва всеки по 10 минути, но това време се просрочваше.

- По какви критерии изпитната комисия избра 5-мата контрольори и останалите 4-ма, които са резерва?

- Трябва да питате 5-членната комисия, която провеждаше събеседването. Те оценяваха кандидатите по 6 критерия, но трябва да се обърнете към проверяващите. Всеки един от изпитващите попълни протоколи и оцени кандидатите по точкова система.

- На какви въпроси отговаряха кандидатите?

- Питаха ги къде са учили, какъв чужд език владеят, за семейното им положение, дали са наясно със задълженията на младши инспектора контрольор.

- Една от кандидатките се отказа, когато разбра, че заплатата е 500 лева. Вярвате ли, че мераклиите за тази длъжност не са били наясно колко точно ще получават?

- Началната заплата на младши специалист контрольор не е 500 лева, а 395 лева. Все пак не кандидатстват за началник на митницата. Като не ги устройва възнаграждението, да не се явяват на изпит. Но не вярвам да не са знаели за колко ще работят, ако бъдат назначени.

На сайта на агенцията беше публикувана информация за задълженията на контрольорите. Но малка част от канидидатите си бяха направили труда да я прочетат.

На събеседването им бе обяснено, че се работи в тази последователност-дневна смяна, нощна смяна и два дни почивка. Беше им казано, че сами ще си покриват разноските по транспорта, ако не живея в Свиленград. Ако искат да наемат квартира, също ще я плащат сами.

- С какво си обяснявате големия брой кандидати за тази длъжност, въпреки ниското възнаграждение?

- С голямата реклама, която вие, медиите, правите на Златния кантар на Капитан Андреево. До сега не се е провеждал такъв конкурс и той беше широко разгласен. Дори повече, отколкото бе необходимо.Много пъти съм казвал, че кантарът не е това, което беше. Той е автоматичен и няма как да се манипулира.Рядко се допускат грешки и тогава има възможност да се корекция, но тази поправка оставя следа в системата. Пак го казвам-няма да потече златна река, от която да се гребе с двете шепи.

- Одобрените кандидати ще получат заповедите си за назначение днес. Какво им предстои?

- Предстои им обучение. След това застават на кантара. Ще преминат и курс в София, след който ще положат изпит. Ако го издържат, ще бъдат назначени за митнически служители със срок на изпитание 6 месеца.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020

Случаен виц

Последни новини