От х:

Днес в x:

Откриха легендарна съветска подводница край Варна

Снимката е от 6-тата Международна подводна експедиция "ПОКЛОН Кораблям Великой ПОБЕДЫ-2010"

Варненски водолази влязоха в историята като откриха легендарната съветска подводница С-34, изчезнала през 1942 г. по време на Втората Световна война.

Гмурците от клуб „Блек сий дайвинг Одесос” са забелязали мистериозно изчезналия плавателен съд на 35 метра дълбочина източно от нос Галата край Варна, пише варненският вестник "Позвънете".

Подводницата е разцепена на две. Ударена е много лошо, посочи Орлин Цанев от водолазния клуб. Той добави, че в момента подводницата е легнала на единия си борд. Предстои да се правят допълнителни проучвания и подводни снимки на плавателния съд. Вероятно през следващата седмица широката публика ще може да види и първите кадри от мистериозно изчезналата подводница.

Предполагам, че Военноморските сили също ще се самосезират и ще изпратят свои специалисти да огледат, каза още Цанев. Той допълни, че вероятно нашите военни ще известят руските си колеги за откритието. То пък е направено съвсем случайно. Варненците влезли да се гмуркат по друг повод, но накрая се натъкнали на легендарната подводница.

Плавателният съд е бленуван от всеки, който се занимава с водолазно дело. Подводницата изчезва през 1942 година по време на Втората световна война. Тогава по нашите брегове са потопени 5 подводници. Четирите са открити във времето. Щ-210 е потопена край бреговете на Шабла в началото на 1942 г. Не далеч от нея лежи и Л-24, попаднала в немско минно поле. Щ-211 пък е открита през 2000 г. случайно край нос Св. Атанас. Щ-204 „Минога” е засечена от рибарски траулер югоизточно от Варна. Местонахождението на петата подводница беше в неизвестност до момента.

През тази година беше организирана за издирването й дори специална подводна експедиция, наречена The Hunt for C-34.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини