От х:

Днес в x:

Водолази откриха останки на подводница от 1907 год. в протока Лонг айлънд

Водолази от щата Кънектикът откриха останките на експериментална подводница, построена през 1907 г. и по-късно потопена в протока Лонг айлънд, предаде Асошиейтед прес.

Плавателният съд, наречен "Защитник" ("Defender") и с дължина 28 метра, е намерен в неделя от екип, ръководен от Ричард Саймън, водолаз от Ковънтри, Кънектикът.

От години той се интересува от историята на подводницата. 

Месеци наред Саймън разглежда сонарни и подводни картографски изследвания на дъното на протока, както и правителствени документи, след като получава достъп до тях. 

Той събира група от най-добрите водолази, за да установи дали подводницата се намира на мястото, където би трябвало да е според Саймън.

Приливите и отливите обаче ги принуждават да се откажат от опити миналия петък. Връщат се в неделя и откриват, че "Дефендър" лежи на дъното, на повече от 45 метра под  водата, край бреговете на град Олд Сейбрук. 

"Тя се криеше на пръв поглед", казва той. 

Подводницата, първоначално наречена "Лейк", е построена от милионера Саймън Лейк и неговата "Лейк торпедо боут къмпани", базирана в Бриджпорт. Фирмата се надявала да спечели конкурс за договор с военноморските сили на САЩ, сочат данни на "Навсорс онлайн" - сайт, посветен на опазването на военноморската история.

Подводницата е била експериментална, с колела за придвижване по морското дъно и врата, която е позволявала на водолазите да излизат, казва водолазът Ричард Саймън. 

Компанията обаче не успява да спечели, а Лейк се опитва да я преоборудва за почистване на мини, спасяване и спасителни работи, преименувана е и на "Защитник". Въпреки това не намира купувач. 

Подводницата дълги години остава неизползвана и е изоставена на кална нива близо до Олд Сейбрук през 40-те години на миналия век, но точното й местонахождение не е установено. 

Саймън казва, че когато екипът му е открил останките, било ясно, че това наистина е "Защитник". 

Той и екипът му планират да прекарат лятото в изследване на подводницата, заснемането й. Семейната фирма на водолаза финансира търсенето. Саймън споделя, че не е измислил как да осребри находката, но подчертава, че това не е била целта на търсенето.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини