От х:

Днес в x:

Обвиненият за убийството на Белнейски сменя затвора с арест

Пазарджишкият окръжен съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" за Лазар Колев, обвинен в жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски. Съдия Кристина Пунтева уважи искането на прокуратурата, че Колев може да се укрие или да извърши други престъпления.

Мярката ще бъде обжалвана в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив, предаде АСН.

Още при старта на делото, адвокатът на Колев Марин Марковски поиска наблюдаващият прокурор Димитрия Ганчева да си направи самоотвод заради тенденциозност и изземване на функции. Обвинителката, която е и окръжен прокурор № 1, обаче се обоснова, че е действала съгласно НПК и че обвиняемият трябва да получи най-тежката мярка.

Ганчева поиска стража за 30-годишния Колев, тъй като в неделя изтича присъдата му за кражба, излежавана в пазарджишкия затвор. Според нея има свидетелски показания, които разрушават първоначалното алиби на Колев за действията му по време и след убийството на Христина и Росица Белнейски.

Именно установеното първоначално време на убийството - до два дни след намирането на телата, гради алибито на защитника ми, посочи адвокат Марковски. Според обвинението в хода на разследването било доказано, че неадекватното поведение на Колев след изчезването на сестрите Белнейски.

Също така, ДНК пробите, взети от Лазар, съвпадали с биологичния материал от ноктите на Росица и от вагината на сестра й Христина. Грешката може да е 1 на 48 милиарда, заяви прокурор Ганчева. Сестри Белнейски изчезнаха вечерта на 27 януари 2006 г., а телата им бяха открити след обяд на 31 януари в местността Грамадите между Брацигово и Пещера.

За първи път днес обвинението обяви, че убийството е извършено именно там. Според разследващите Колев няма реално обяснение къде е бил на 27 срещу 28 януари. Той трябвало да се яви на работа за нощна смяна във фирма МИО, която е на чичо му Паун Лазаров. Пред разпитващите колеги и началници на Колев били изненадани, че той липсва, защото дотогава се явявал редовно.

Първоначално свидетелите, сред които приятелката на Колев Виолета Витекова и майка й Валентина Димитрова твърдели, че той е бил у тях. По-късно пред съдия те променили показанията си, както сторил и друг свидетел - Стефан Боев.

Обвинение и защита представиха различни тези за това, че някои свидетели са склонявани от Колев срещу пари да му изградят алиби. Адвокат Марковски контрира, че един от тях сам поискал пари от чичото Паун Лазаров, но бил посъветван да ходи в полицията.

За деня след изчезването на Белнейски 28 януари прокуратурата твърди, че той е бил във Велинград при братовчед си Николай и баща си Петко. Ден по-късно се озовал в Пловдив при леля си Дарина Колева. Според показания там той се разплакал, когато гледал телевизия. "Това е абсурдно, гостуванията на Лазар след 27 януари са, защото той се разделил с приятелката си и се е чувствал зле", заяви неговият адвокат.

Така той обясни и по-нататъшните митарства на Колев в София, където спял у някоя си Тчян. Така Марковски обясни странното, според прокуратурата, поведение на клиента си.

"Обвинението твърди, че дни по-късно Лазар е продал колата си подарена от дядо му. По нея бяха направени 15 огледа и не бе открито нищо", добави адвокатът.

ДНК материалът, снет от Колев, е бил взет още при предишното му влизане в затвора. След стесняването на кръга е дал и нова проба. Експертизите в Инсбрук и Бирмингам обаче не доказали почти нищо, тъй като не била намерена y-хромозома от ноктите на Росица и вагината на Христина, доказваща наличието на мъжки материал.

Това е така, защото бяха изпратени само части от него, а по-късно в България бе изследван целият материал, обясни прокурор Ганчева. Адвокат Марковски оспори и резултатите от експертизата, както и съхранението на материала, и обеща нови доводи на защитата.

По това дело съм абсолютно невинен, както и защитниците ми, така и аз искам подписка, защото търпях достатъчно в затвора, заяви пред съда Лазар Колев.

"Трудно ми е, изглежда нормално момче, но има нещо подозрително", сподели след делото майката на сестрите - Фани Белнейска.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини