От х:

Днес в x:

EVN иска "Марица-изток 3"

Австрийската EVN иска ТЕЦ "Марица-изток 3". Компанията, която държи енергото в Южна България, води преговори за придобиването на мажоритарния дял на италианската "Енел" в централата, обяви говорител на EVN България, цитиран от Ройтерс и АСН.

През март изп. директор на "Енел" Фулвио Конти заяви, че компанията възнамерява да продаде операциите си в България. "Водим преговори с "Енел", но те разговарят и с други компании. Ние сме само един от кандидат-купувачите, казва говорителят на EVN. "Енел" продава своите 73% в 908-мегаватовия ТЕЦ, в който компанията вложи 700 млн. евро. Останалите 27% са собственост на държавната енергийна компания НЕК.

По-рано стана ясно, че "Енел" води преговори за продажбата на ТЕЦ "Марица-изток 3" и с руската "ИнтерРАО". Руснаците отдавна искат да стъпят на нашия енергиен пазар, преди години наддаваха за ТЕЦ-овете във Варна и Русе и дори спечелиха конкурса за приватизация, но после се отказаха.

В понеделник EVN подписа договор с НЕК за придобиването на мажоритарен дял за 500 млн. евро в проект за изграждане на хидроенергийна каскада "Горна Арда".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини