От х:

Днес в x:

Правителството в Атина: Гърция няма да фалира

Гърция няма да фалира, заяви правителственият говорител Георгиос Петалотис, изтъквайки, че тази година кабинетът не смята да взима допълнителни мерки за икономии, предаде БТА.

Пред местния телевизионен канал Скай говорителят изразил задоволоство от гласувания снощи законопроект за реформиране на пенсионната система, окачествявайки го като "жизнеспособен" и "реалистичен".

Този проект ни изважда от безизходицата и от опасността да няма пенсии в следващите години, казал Петалотис.

Във връзка със слуховете за фалит на Гърция говорителят пояснил, че такъв въпрос не стои от момента, в който страната е започнала да прилага подписания с ЕС и МВФ спасителен план.

Според CMA Data Vision обаче рискът от банкрут на Гърция е над 50% заради високия публичен дълг, който е вторият най-рисков в света след дълга на Венецуела. В десетката на застрашените от фалит страни влизат Аржентина, Пакистан, Украйна, Дубай, Ирак, Румъния, Латвия и България.

Икономиката е най-сериозният проблем за 39% от гърците, съобщи гръцкото радио "Скай" позовавайки се на проучване на Metron Analysis. 32% от анкетираните вярват на правителство на ПАСОК начело с Георгиос Папандреу, 18,3% - на правителство на Нова демокрация начело с Андонис Самарас, а 41,6% твърдят, че не вярват на нито един от двамата.

В същото време Папандреу води в предпочитанията на запитаните за премиерския пост (31,6%), следван от Самарас с 16,5%. Все пак мнозинството (39,3%) не смятат за подходящ за министър-председател на Гърция нито един от двамата.

Анкетата сочи, че подкрепата за партиите е, както следва: ПАСОК - 27%, Нова демокрация - 19,5%, комунистическата партия - 7,6%, ЛАОС - 5,3% и коалицията на радикалната левица „Сириза” - 4,1%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини