От х:

Днес в x:

Осмокласниците -770, местата в техникумите-поне двойно повече

Училищата вече останаха без осмокласници заради масирания прием след 7-ми клас

Броят на осмокласници в областта които подлежат на прием в професионални паралелки е само 770 души, информираха от регионалния инспекторат. За сметка на това има цели 67 паралелки. Ме могат да бъдат напълнени минимум от 18 деца и максимум от 29. Дори и класовете да бъдат пресметнати на 20 деца, това означава 1340 свободни места или иначе казано, двойно повече от броя на самите осмокласници. Кампанията по прием на документи за кандидатстване след 8-ми клас изтича утре. Тя върви паралелно със записванията за второ класиране на седмокласниците в профилираните гимназии.

Общия брой на 8-класниците е много по голям, още 1357 деца, уточни Христина Боева от РИ на МОМН Хасково. Това обаче са деца които са осмокласници в профилираните или в професионалните гимназии с прием след 7-ми клас. И ако там вероятно няма да станат само около 4 паралелки, то тук отпадането на класове ще е по-масирано.

67 паралелки са разпределени в 41 професионални, 17 профилирани и 9 вечерни. Поне на първо четене, новата специалност лозаро-винарство ще пусне корени. В Ивайловград има цяла паралелка, а в Харманли половинка във вечерна форма на обучение.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини